Overslaan en naar de inhoud gaan

LCHADD

LCHADD (long-chain hydroxyacyl-CoA dehydrogenase deficiëntie) is een erfelijke stofwisselingsziekte waarbij er te weinig van een bepaald enzym in het lichaam zit. Dit enzym heet het long-chain hydroxyacyl-CoA dehydrogenase. Enzymen helpen om bepaalde stoffen in het lichaam om te zetten in andere stoffen.

Omdat er te weinig van dit enzym is bij LCHADD, kan het lichaam bepaalde vetten niet goed omzetten in energie. Daardoor krijgt het lichaam te weinig energie. Dit merk je vooral op momenten dat het lichaam extra energie nodig heeft, bijvoorbeeld als een kind met LCHADD te weinig eet of als het koorts heeft. Als het kind weinig eet, kan het slap en slaperig worden. Soms kan het hierdoor in coma raken. Ook kunnen er problemen met het netvlies van de ogen ontstaan.

Als LCHADD niet wordt behandeld, kan het kind ook leverproblemen, hartaandoeningen en pijn in de spieren krijgen.

Er is ook een milde vorm van LCHADD. Dan kan iemand op oudere leeftijd pijn aan de spieren krijgen als hij of zij zich ingespannen heeft. 

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Long-chain hydroxyacyl-CoA dehydrogenase deficiëntie
   LCHAD
   LCHAD deficiency
   Long-chain hydroxyacyl-CoA dehydrogenase deficiency
   Long chain 3-hydroxy-acyl-coenzym A dehydrogenase (deficiency)
   Long chain 3-hydroxy-acyl-coA dehydrogenase
   Trifunctional protein deficiency type 1

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Long-chain hydroxyacyl-CoA dehydrogenase deficiëntie (LCHADD) kan worden vermoed op grond van de bovenstaande kenmerken. In Nederland worden alle baby's gescreend op LCHADD. Dit gebeurt in de eerste week na de geboorte met de hielprik. Een vroege diagnose betekent dat de behandeling zo snel mogelijk na de geboorte gestart kan worden.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   LCHADD is niet te genezen, maar kan meestal goed behandeld worden. De behandeling bestaat uit een dieet waarin veel koolhydraten en weinig vetten zitten. Ook is bij deze aandoening belangrijk om regelmatig te eten.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland komt Long-chain hydroxyacyl-CoA dehydrogenase deficiëntie voor bij ongeveer 1 op 62.000 personen.

  • Meer info voor artsen
   • Spiekboekje Hielprikscreening: informatie over ziektes (RIVM, juni 2013) Beknopte informatie voor professionals.
   • Orphanet
   • INVEST Website van de Internisten voor Volwassenen met een Erfelijke Stofwisselingziekte (INVEST) met achtergrondinformatie, expertisecentra en noodprotocollen
   • eMedicine