Overslaan en naar de inhoud gaan

Diets-Jongmans syndroom

Mensen met Diets-Jongmans syndroom hebben vaak een achterstand in het leren bewegen en leren praten. Ook hebben ze meestal een (milde) verstandelijke beperking en problemen met het gedrag zoals ASS of ADHD. En ze hebben meestal een kleine lengte. De oorzaak is een afwijking in een gen. Hoe erg de klachten zijn, kan van persoon tot persoon verschillen.

Mensen met Diets-Jongmans syndroom lijken soms meer op elkaar dan op hun familie. Ze hebben vaak een brede mond met een dunne bovenlip. En meestal hebben ze een puntige kin. Ze hebben een brede punt van de neus en soms zit het tussenstukje tussen de neusgaten lager. Ook hebben ze vaak lange oren.

De meeste kinderen met Diets-Jongmans syndroom hebben problemen met eten, ze kunnen zich makkelijk verslikken of veel overgeven. Bij sommige kinderen kunnen hun gewrichten zich verder bewegen dan normaal. Soms hebben ze als kind last van slappe spieren. Sommige kinderen hebben problemen met horen. Sommigen hebben problemen met zien. Dan hebben ze bijvoorbeeld wiebelogen (nystagmus), ze kijken scheel of hebben moeite met scherp zien. Enkele kinderen kregen last van epilepsie, maar dat ging meestal na een tijdje weer over. Sommige kinderen zijn druk of zijn soms agressief. Soms hebben ze meer tijd nodig om te leren omgaan met andere mensen en emoties (sociaal-emotionele ontwikkeling). Sommige kinderen werden geboren met hernia diafragmatica. Of ze hebben een liesbreuk of navelbreuk. Twee mensen kregen als kind kanker.

De volgende kenmerken kwamen steeds bij één persoon voor:

  • een gat tussen de kamers van het hart (ventrikel spectrum defect),
  • een afwijking van de bloedvaten
  • aangeboren heupdysplasie
  • afwijking van het eerste stuk van de dunne darm
  • bepaalde organen in de borstkas en buik en borstkas die verkeerd liggen (heterotaxie).
  • bij één jongen zat de opening van de plasbuis niet op de punt van de penis (hypospadie
  • bij een andere jongen waren de teelballen niet ingedaald (cryptorchisme)

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN