Overslaan en naar de inhoud gaan

Diabetes insipidus

Bij diabetes insipidus is er iets mis met het evenwicht tussen het opnemen en afgeven van vocht in het lichaam. Dit komt door een tekort aan het antidiuretisch hormoon (ADH). Dit hormoon wordt aangemaakt in de hersenen. ADH zorgt ervoor dat de nieren water vasthouden. Bij diabetes insipidus scheiden de nieren de hele tijd water uit. Mensen moeten daardoor veel plassen en kunnen uitgedroogd raken.

Diabetes insipidus heeft als ziekte niets te maken met suikerziekte (diabetes mellitus). Maar de kenmerken van dorst en veel plassen lijken wel op elkaar. Daarom denken artsen bij diabetes insipidus soms onterecht eerst aan suikerziekte. 

Mensen met diabetes insipidus kunnen tot 15 liter per dag meer plassen dan normaal. Zij hebben daardoor steeds dorst en moeten heel veel drinken om niet uit te drogen. Uitdroging kan leiden tot een hoge hartslag, een lage bloeddruk, verwardheid, sufheid en verstopping (obstipatie) van de darmen.

Diabetes insipidus kan aangeboren zijn, maar ook later in het leven ontstaan. Bijvoorbeeld door een tumor of een hersenoperatie. Diabetes insipidus kan op elke leeftijd voorkomen. Sommige vormen ontstaan al tijdens of vlak na het eerste levensjaar.

Er zijn vier vormen van diabetes insipidus: 

  • Neurogene diabetes insipidus: Deze vorm ontstaat door een beschadiging van de hypofyse: een klier in de hersenen die het hormoon ADH doorgeeft aan het bloed. De hypofyse kan beschadigd raken door bijvoorbeeld een tumor, een hersenoperatie, hoofdletsel of infecties.
  • Nefrogene diabetes insipidus: Deze vorm ontstaat doordat de nieren ongevoelig zijn voor het hormoon ADH. Deze vorm is meestal erfelijk, maar kan ook ontstaan door bepaalde medicijnen of door nieraandoeningen. 
  • Gestagene diabetes insipidus: Deze vorm komt alleen voor tijdens een zwangerschap en verdwijnt meestal zo’n 4 tot 6 weken na de bevalling weer. Gestagene diabetes insipidus is iets anders dan zwangerschapsdiabetes.
  • Dipsogene diabetes insipidus: Deze vorm ontstaat door problemen met het dorstmechanisme in de hersenen. Dit leidt tot ernstige dorst, waardoor iemand veel te veel gaat drinken. Als reactie maken de nieren meer urine.

ALLES OPENEN