Overslaan en naar de inhoud gaan

Williams syndroom

Een kind met het Williams syndroom heeft vaak een achterstand bij het bewegen en praten. Ook heeft het meestal moeite met leren. Verder kunnen er problemen zijn met het hart en de bloedvaten. Dit syndroom ontstaat omdat er een stukje DNA (erfelijk materiaal) mist. De kenmerken verschillen van persoon tot persoon.

Na de geboorte heeft een kind met het Williams syndroom vaak moeite met de voeding. Meestal zijn er bepaalde kenmerken in het gezicht, zoals een kleine neus met een bolle punt, volle wangen, een wijde mond met dikkere lippen en kleine tanden.

Vaak is de grote slagader van het lichaam te nauw. Soms heeft het kind hoge bloeddruk. Een kind met Williams syndroom is vaak kleiner dan een ander kind van dezelfde leeftijd.

Leren bewegen duurt vaak langer, zoals lopen. Ook is er meer tijd nodig om te leren praten, maar later wordt het praten beter. Concentreren is vaak lastig en vaak heeft het kind een verstandelijke beperking. Kinderen met Williams syndroom hebben meestal een goed gevoel voor muziek en een sociaal karakter.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Williams-Beuren Syndroom
   WS
   Williams syndrome
   Deletion 7q11.23
   Monosomy 7q11.23

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een kind heeft misschien het Williams syndroom als hij of zij de kenmerken heeft die hier boven staan. Genetisch onderzoek kan bepalen of het kind echt dit syndroom heeft.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Een kind kan niet genezen van het Williams syndroom. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken. Voedingsproblemen kunnen behandeld worden. Een fysiotherapeut kan helpen bij het leren bewegen. Een logopedist kan begeleiden bij het leren praten. Voor de problemen met het hart en de bloedvaten kan het kind een operatie nodig hebben. Medicijnen kunnen helpen bij een hoge bloeddruk.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland worden per jaar ongeveer 15 kinderen met dit syndroom geboren.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Het Williams syndroom erft autosomaal dominant over. Meestal is iemand de eerste in de familie met deze aandoening. Soms heeft iemand het Williams syndroom geërfd van één van de ouders.

  • Kinderwens

   Meestal is iemand de eerste en enige met Williams syndroom in een familie. Dan hebben familieleden (in principe) geen verhoogde kans op een kind met deze aandoening. Mensen die al een kind hebben met dit syndroom kunnen wel meer kans hebben op nog een kind met het Williams syndroom.