Overslaan en naar de inhoud gaan

PGT: voor wie en waar?

Bij PGT worden eicellen buiten de baarmoeder bevrucht en onderzocht. Een vruchtje zonder de erfelijke aanleg wordt in de baarmoeder geplaatst.

Ivf-behandeling

Bij PGT word je niet op de gewone manier zwanger. Er is een ivf-behandeling nodig. De vrouw krijgt hormonen en er worden eicellen weggehaald. In het laboratorium worden meerdere eicellen bevrucht met de zaadcellen van de man. De vrouw krijgt geen ivf-behandeling omdat zij onvruchtbaar is, maar omdat de bevruchte eitjes onderzocht moeten kunnen worden.
Ivf-behandeling wordt gedaan bij het Maastrichts Universitair Medisch Centrum (MUMC), het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Academisch Medisch Centrum (AMC), in Amsterdam.

Embryo zonder de aanleg

Vervolgens wordt het DNA van de vruchtjes onderzocht. Dit onderzoek gebeurt alleen in Maastricht (MUMC).
Dan worden één (of soms twee) embryo’s die de erfelijke aanleg nìet hebben, in de baarmoeder geplaatst. Als het vruchtje zich innestelt, dan is de vrouw zwanger van een kind dat deze erfelijke aanleg niet heeft.

Wanneer PGT

PGT is mogelijk bij een aantal ernstige erfelijke aandoeningen, zoals cystic fibrosis, erfelijke borst- en eierstokkanker, de ziekte van Duchenne, en sommige chromosoomafwijkingen. Hier vind je de lijst met aandoeningen waarvoor PGT mogelijk is.
Staat de erfelijke aandoening waar het bij jullie om gaat, niet op de lijst? Je kunt dit met je gynaecoloog of klinisch geneticus bespreken. Het MUMC bepaalt of je toch in aanmerking komt voor PGT.
Een andere voorwaarde is dat de man en vrouw voldoen aan de voorwaarden voor ivf. Om dit te kunnen bepalen, worden jullie onderzocht.
Lees meer op de website van PGT Nederland.

Aanmelden voor PGT

Kunnen jullie PGT krijgen? Dan kan je gynaecoloog of klinisch geneticus jullie aanmelden voor een gesprek bij het Maastrichts Universitair Medisch Centrum. Of bij één van de andere ziekenhuizen waar de ivf-behandeling wordt gedaan. Jullie krijgen dan eerst een voorbereidend onderzoek om te bepalen of jullie ivf kunnen laten doen. Zo ja, dan kan een ivf-behandeling gepland worden. Alles bij elkaar duurt het vaak een half jaar tot een jaar voor je met de behandeling kunt starten.
De zorgverzekering vergoedt drie behandelingen. Als je een kind hebt gekregen na PGT, dan worden daarna vaak opnieuw drie behandelingen vergoed. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar. Het kan wel ten koste gaan van je eigen risico.

Op de site van PGT Nederland vind je alle informatie. 
Lees ook over de ervaringen van  Sebastiaan.

Terug naar: Embryoselectie/PGT

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.