Overslaan en naar de inhoud gaan

PGD: voor wie en waar?

Bij PGD worden eicellen buiten de baarmoeder bevrucht en onderzocht. Een vruchtje zonder de erfelijke aanleg wordt in de baarmoeder geplaatst.

Ivf-behandeling

Bij PGD word je niet op de gewone manier zwanger. Er is een ivf-behandeling nodig. De vrouw krijgt hormonen en er worden eicellen weggehaald. In het laboratorium worden meerdere eicellen bevrucht met de zaadcellen van de man. De vrouw krijgt geen ivf-behandeling omdat zij onvruchtbaar is, maar omdat de bevruchte eitjes onderzocht moeten kunnen worden.
Ivf-behandeling kan plaatsvinden bij het Maastrichts Universitair Medisch Centrum (MUMC), het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Academisch Medisch Centrum (AMC), in Amsterdam.

Embryo zonder de aanleg

Vervolgens wordt het DNA van de embryo’s (bevruchte eicellen) onderzocht. Het onderzoek van de embryo’s gebeurt alleen in Maastricht (MUMC).
Eén (of soms twee) embryo’s die de erfelijke aanleg nìet hebben, worden in de baarmoeder geplaatst. Als het vruchtje zich innestelt, dan ontstaat een zwangerschap van een kind dat deze erfelijke aanleg niet heeft.

Voorwaarden voor PGD

PGD wordt gedaan bij verschillende ernstige erfelijke aandoeningen, zoals cystic fibrosis, erfelijke borst- en eierstokkanker, de ziekte van Duchenne, en sommige chromosoomafwijkingen. Hier vind je de lijst met aandoeningen waarvoor PGD is gedaan.
Komt de erfelijke aandoening waar het om gaat niet op de lijst voor? Je kunt dit met je gynaecoloog of klinisch geneticus bespreken. Het MUMC bepaalt of je toch in aanmerking komt voor PGD.
Een andere voorwaarde is dat de man en vrouw voldoen aan de voorwaarden voor ivf. Om dit te bepalen, worden jullie onderzocht.
Lees meer op de website van PGD Nederland.

Aanmelden voor PGD

Komen jullie in aanmerking voor PGD? Dan kan je gynaecoloog of klinisch geneticus jullie aanmelden voor een gesprek bij het Maastrichts Universitair Medisch Centrum of bij één van de andere ziekenhuizen waar de ivf-behandeling plaatsvindt. Jullie krijgen dan eerst een voorbereidend onderzoek om te bepalen of jullie ivf kunnen laten doen. Zo ja, dan kan een ivf-behandeling gepland worden. Alles bij elkaar duurt het vaak een half jaar tot een jaar voor je met de behandeling kunt starten.
De ziektekostenverzekering vergoedt drie behandelingen. Als je een kind hebt gekregen na PGD, dan worden daarna vaak opnieuw drie behandelingen vergoed. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar. Het gaat wel ten kosten van je eigen risico als je dat nog niet gebruikt heb.

Op de site van PGD Nederland vind je alle informatie.
Je kunt ook Sebastiaans verhaal lezen.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Terug naar: Embryoselectie/PGD

In slechts vijf minuten...

In slechts vijf minuten help je ons om de website erfelijkheid.nl te verbeteren en maak je kans op een cadeaubon.