Overslaan en naar de inhoud gaan

Aangeboren nystagmus

Aangeboren nystagmus, ook wel congenitale nystagmus, is een aangeboren aandoening waardoor de ogen aldoor wiebelende bewegingen maken. Nystagmus kan ontstaan als de hersenen de ogen niet goed kunnen sturen. Hoe dit komt is niet precies bekend. Soms is de oorzaak een verandering in het erfelijk materiaal.Of er kan tijdens de zwangerschap iets mis gaan met ontwikkeling van de ogen, waardoor congenitale nystagmus ontstaat.

Tegen de trillende bewegingen van de ogen kan iemand met nystagmus zelf niets doen. Als hij of zij de ogen strak op een bepaald punt richt, nemen de bewegingen vaak toe. Meestal ziet de persoon met nystagmus zelf geen wiebelend beeld. Dit komt doordat de hersenen wel de trillingen uit dit beeld kunnen halen.

Mensen met nystagmus kunnen vaak hun ogen niet goed richten. Door met het hoofd een bepaalde houding aan te nemen kan soms gecompenseerd worden voor de trillingen.

Bepaalde oogaandoeningen kunnen tot congenitale nystagmus leiden, zoals aangeboren staar, afwijkingen van het netvlies of de oogzenuw, volledige kleurenblindheid of albinisme.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Nystagmus, congenitale
   Aangeboren nystagmus
   Nystagmus congenitalis
   Trilogen
   Wiebelogen
   Congenital nystagmus
   Idiopathic infantile nystagmus

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Aangeboren nystagmus wordt vastgesteld op grond van de bovenstaande klachten. Of iemand ook andere aandoeningen heeft, kan uit onderzoek van de ogen en zenuwen blijken. Soms is een genetische test voor congenitale nystagmus mogelijk.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Aangeboren nystagmus is niet te genezen. De behandeling is erop gericht dat iemand makkelijker of beter kan kijken. Hiervoor kan soms een operatie aan de ogen worden gedaan. Soms kunnen contactlenzen, brillen of medicijnen uitkomst bieden.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Nystagmus komt bij ongeveer 1 op de 1.500 mensen voor.

  • Meer info voor patiënten
  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra aangewezen. Aangeboren nystagmus is niet zeldzaam.