Aangeboren nystagmus
Bij aangeboren nystagmus maken de ogen aldoor wiebelende bewegingen. Dit gebeurt zonder dat iemand zich hier bewust van is. De ogen wiebelen een bepaalde richting op, bijvoorbeeld van links naar rechts of van boven naar beneden.
Aangeboren nystagmus begint meestal op jonge leeftijd. Iemand met nystagmus kan zelf niets doen tegen de trillende bewegingen van de ogen. De ogen strak op een bepaald punt richten, maakt de bewegingen vaak erger. Meestal ziet de persoon met nystagmus zelf geen wiebelend beeld. De hersenen kunnen namelijk wel de trillingen uit dit beeld halen. Mensen met nystagmus kunnen vaak hun ogen niet goed richten. Door met het hoofd een bepaalde houding aan te nemen gaat dit soms beter.
Het is niet precies bekend hoe nystagmus ontstaat. Het heeft te maken met hoe de hersenen de ogen aansturen. Soms is de oorzaak een verandering in het erfelijk materiaal. Soms gaat er tijdens de zwangerschap iets mis met ontwikkeling van de ogen.
Aangeboren nystagmus kan ook onderdeel zijn van een andere aandoening. Bijvoorbeeld aangeboren staar, afwijkingen van het netvlies of de oogzenuw, volledige kleurenblindheid of albinisme.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Nystagmus, congenitale
Nystagmus congenitalis
Trilogen
Wiebelogen
Congenital nystagmus
Idiopathic infantile nystagmus -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Artsen kunnen aangeboren nystagmus vaststellen met de kenmerken die hier boven staan. Of iemand ook andere aandoeningen heeft, kan uit onderzoek van de ogen en zenuwen blijken. Soms is een genetische test voor congenitale nystagmus mogelijk.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Aangeboren nystagmus kan niet genezen. De behandeling is om ervoor te zorgen dat iemand makkelijker of beter kan kijken. Hiervoor kan soms een operatie aan de ogen worden gedaan. Soms kunnen contactlenzen, brillen of medicijnen helpen.
-
Hoe vaak komt het voor?
Nystagmus komt bij ongeveer 1 op de 1.000 mensen voor.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Aangeboren nystagmus is vaak niet erfelijk. Als het wel erfelijk is, kan het op verschillende manieren erfelijk zijn. Zowel autosomaal dominante overerving, autosomaal recessieve overerving en X-gebonden recessieve overerving komen voor.
-
Kinderwens
Als bekend is dat mensen een kans hebben op een kind met een erfelijke vorm van aangeboren nystagmus kunnen zij met hun arts bespreken welke mogelijkheden er zijn bij een kinderwens.
Heb jij ook een kinderwens en een erfelijke vorm van aangeboren nystagmus in de familie? Deze keuzehulp helpt je je gevoelens en gedachten op een rijtje te zetten. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.
-
Meer info voor patiënten
- Nystagmus Nederlandstalige informatie samengesteld door de Commissie Patiëntenvoorlichting van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap.
- Oogvereniging
- Nystagmus in beweging website van een ervaringsdeskundige
- Filmpje: Luna (11) heeft nystagmus vertelt daarover bij Villa Achterwerk.
- Film met uitleg over nystagmus van The Low Vision Centres of Indiana
- Nystagmus Netwerk Nederland
- Genetics Home Reference Informatie over X-gebonden infantiele nystagmus.
-
Meer info voor artsen
- Orphanet
- GeneReviews FRMD7-Related Infantile Nystagmus
- eMedicine
-
Expertisecentra
De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra aangewezen. Aangeboren nystagmus is niet zeldzaam.