Overslaan en naar de inhoud gaan

Netherton syndroom

Netherton syndroom is een aandoening van de huid, het haar en de afweer. De oorzaak is een afwijking in een gen.

Baby’s met dit syndroom missen de bescherming die een normale huid wel geeft. Hierdoor kunnen ze te veel vocht verliezen. Ze kunnen een achterstand in de groei krijgen. De baby’s hebben meer kans om ontstekingen te krijgen in de huid. Ook op andere plekken in het lichaam kan hij of zij ontstekingen krijgen (sepsis). Hier kunnen baby’s aan overlijden.  

Baby’s met Netherton syndroom worden geboren met een huid die rood is en snel stuk kan gaan. Op de huid kunnen (veel) schilfers zitten; dit heet ichthyosis.

Later gaat het meestal beter met de gezondheid. Meestal hebben kinderen met dit syndroom een kleine lengte. En ze wegen vaak minder dan andere kinderen van hun leeftijd.

Hoe ernstig de klachten van de huid zijn, kan van persoon tot persoon verschillen. Soms blijft de huid vooral tijdens eerste levensjaren rood en schilferig. Andere mensen met Netherton syndroom hebben periodes dat de huid rood wordt of dat iemand dikkere, ringvormige plekken op de huid krijgt. Misschien komt dit door stress of infecties. Mensen met Netherton syndroom hebben vaak jeuk. Door het krabben kunnen ze ontstekingen krijgen.

Bij dit syndroom kunnen dode huidcellen zich gaan verzamelen in de oren. Die moeten er regelmatig uit worden gehaald. Anders kan iemand minder goed gaan horen. Soms hebben mensen moeite om de temperatuur van hun lichaam goed te regelen. Dat komt door de afwijkingen van de huid.

Het haar op het hoofd van mensen met Netherton syndroom heeft meestal een andere vorm.Ook breekt het haar sneller af. Sommige haren hebben een verschillende dikte. Dit wordt in het Engels bamboo hair (bamboehaar) genoemd.

Vaak hebben mensen met dit syndroom ook last van astma, eczeem, hooikoorts en/of voedselallergie

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN