Overslaan en naar de inhoud gaan

Eczeem

Constitutioneel eczeem is een chronische ontsteking van de huid. Dat merk je aan een rode, gezwollen en droge huid en jeuk. Het begint meestal als iemand een baby, kind of tiener is. Maar soms begint het ook op oudere leeftijd.

Bij baby’s zit eczeem vaak op de wangen, de achterkant van de oren, de romp, armen en benen. Bij volwassenen zit het vaak op de armen en benen of op het hoofd, de hals en de nek.
Er zijn meerdere oorzaken voor constitutioneel eczeem. Iemand kan er erfelijke aanleg voor hebben. Maar ook warmte of inspanning, stress, infecties, voedselallergie, allergie voor huisstof, huisdieren en stuifmeel kunnen van invloed zijn. Hoe het precies ontstaat, is niet bekend. 

Hoe erg en hoe lang iemand eczeem heeft, verschilt per persoon. De kenmerken kunnen met perioden verbeteren of ernstiger worden. Soms wordt het minder erg op latere leeftijd. Bij sommige mensen komt het eczeem dan zelfs niet meer terug.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Eczeem
   Atopic dermatitis
   Atopisch eczeem
   Constitutioneel eczeem
   Dauwworm (bij kinderen)
   Eczema
   Neurodermatitis

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Constitutioneel eczeem kan worden vermoed als iemand bovenstaande kenmerken heeft. Met een allergietest kan een arts soms bepalen welke factoren het waarschijnlijk kunnen veroorzaken of verergeren. Het is nog niet mogelijk om met een bloedtest of laboratoriumtest constitutioneel eczeem vast te stellen.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling kan met bepaalde zalven en medicijnen gebeuren. Er bestaat ook een behandeling met ultraviolet licht in een zonnebank of lichtcabine. Een huidarts (dermatoloog) begeleidt dat. Ook kan het helpen om bepaalde factoren die het eczeem verergeren of laten ontstaan te vermijden. Voorbeelden zijn stress, huisstof of huisdieren.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Constitutioneel eczeem komt voor bij ongeveer 1 op de 40 (2,5%) Nederlanders.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Constitutioneel eczeem erft waarschijnlijk multifactorieel over.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra aangewezen. Eczeem is niet zeldzaam.