Overslaan en naar de inhoud gaan

Ichthyosis

Ichthyosis is de naam van een groep van ziekten van de huid. De huid van iemand met ichthyosis is droog en schilferig. Het bovenste deel van de huid (de hoornlaag) is dikker dan normaal. Deze hoornlaag is niet glad, maar laat op sommige plekken los. Of iemand kenmerken heeft, is van persoon tot persoon anders. Ook de ernst van de kenmerken verschilt. Er zijn verschillende vormen van ichthyosis. Ichthyosis vulgaris komt het meeste voor.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Vissenschubziekte
   Ichthyosis vulgaris
   X-gebonden recessieve ichthyosis
   Lamellaire ichtyosis
   Congenitale bulleuze ichthyosiforme erytrodermie
   Congenitale ichthyosiforme erythroderma (CIE)
   Harlekijn ichthyosis
   Autosomal recessive congenital ichthyosis (ARCI)
   Lammelar ichthyosis
   Harlequin ichthyosis
   Congenital ichthyosiform erythroderma

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen kunnen denken aan een vorm van ichthyosis, als iemand de verschijnselen heeft zoals die hier boven beschreven staan. De diagnose kan gesteld worden met onderzoek van het bloed of door een huidbiopt. Met genetisch onderzoek kan de diagnose worden bevestigd.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Ichthyosis kan niet genezen. Met de behandeling wordt geprobeerd de kenmerken minder te maken, bijvoorbeeld met medicijnen en vette zalf.   

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ichthyosis vulgaris komt het meeste voor; bij ongeveer bij 1 tot 4 op de 1.000 mensen. Andere vormen van ichthyosis komen minder vaak voor.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Meestal is de oorzaak van ichthyosis een verandering in een gen. Er zijn veranderingen in meerdere genen bekend.
   Soms heeft ichthyosis geen erfelijke oorzaak, maar is de oorzaak een andere ziekte of sommige medicijnen.

  • Kinderwens

   Hebben jullie kans op (nog) een kind met ichthyosis en willen jullie een kind? Bespreek dan de mogelijkheden met je arts.
   Door de vragen in deze keuzehulp te beantwoorden, krijg je je gevoelens en gedachten op een rijtje. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.

   Vrouwen met ichthyosis die zwanger willen worden, wordt aangeraden dit met haar arts te bespreken. De arts kan ingaan op de risico’s die er tijdens een zwangerschap kunnen zijn.