Overslaan en naar de inhoud gaan

Meckel syndroom

Het Meckel syndroom is een aandoening van de trilharen. Daardoor heeft de baby klachten op meerdere plekken in het lichaam. De oorzaak is een afwijking in de genen. De klachten kunnen van kind tot kind verschillend zijn.  

Een baby met het Meckel syndroom heeft meestal grotere nieren dan normaal met daarin met vocht gevulde holtes (cystes). De baby heeft vaak ook afwijkingen aan de hersenen. Het gaat dan meestal om encefalocèle. En hij of zij heeft vaak extra vingers of tenen (polydactylie).

De baby heeft vaak een kleinere kaak dan normaal. Soms heeft hij of zij een lip- of gehemeltspleet (schisis). Ook kunnen de ogen kleiner zijn, of hebben de oogzenuwen zich niet helemaal ontwikkeld. De oren kunnen een andere vorm hebben. Verder kan de baby een kortere nek hebben.
Soms zitten de vingers of tenen aan elkaar vast. De pinken kunnen krom staan en de botten in de armen en benen kunnen gebogen zijn. Sommige baby's hebben een klompvoet.

Vaak heeft de baby vaak fibrose (littekenweefsel) van de lever. En de longen kunnen zich niet helemaal goed ontwikkeld hebben. Sommige kinderen hebben geen milt. Soms hebben kinderen met Meckel syndroom aangeboren hartafwijkingen. Verder kunnen de blaas en geslachtsdelen zich niet helemaal ontwikkeld hebben. Bij jongens zijn de teelballen soms niet ingedaald.

Bijna alle kinderen met het Meckel syndroom overlijden voor of kort na geboorte.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN