Overslaan en naar de inhoud gaan

Polydactylie

Bij polydactylie heeft iemand meer dan tien vingers en/of meer dan tien tenen. Polydactylie is een aangeboren afwijking van de handen of voeten. Hoe polydactylie precies ontstaat, is niet bekend.

De extra vingers/tenen kunnen los zitten van de andere vingers/tenen, maar er ook aan vast gegroeid zijn. Bij polydactylie aan de vingers is dat meestal een extra pink. Soms is er een extra duim. Heel soms is er een van de andere vingers extra. De extra vinger bestaat soms uit alleen huid en bindweefsel. Er kan ook bot in zitten en soms een gewricht.

Meestal is de polydactylie het enige kenmerk. Maar soms is de polydactylie deel van een bepaald syndroom.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Polydactyly

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Met de kenmerken die hierboven staan kan polydactylie worden vastgesteld. De arts kan verder onderzoek doen om te bepalen of de polydactylie onderdeel is van een syndroom.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Polydactylie kan vaak worden behandeld met operaties. Hierbij haalt een chirurg de extra vinger of teen weg. Na de operatie kan de fysiotherapeut helpen om de vingers of tenen zo goed mogelijk te laten bewegen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 1 tot 10 op de 3.000 mensen wordt met polydactylie geboren.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Als polydactylie als enige aandoening voorkomt, erft het vaak autosomaal dominant over. Maar het is niet zo dat iemand met de erfelijke aanleg ook altijd polydactylie krijgt.  

   Als polydactylie onderdeel is van een erfelijk syndroom, dan bepaalt de erfelijkheid van dat syndroom de manier van overerven.

  • Expertisecentra
   • We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.