Overslaan en naar de inhoud gaan

Goldenhar syndroom

Met het Goldenhar syndroom word je geboren. Bij dit syndroom is er tijdens de zwangerschap iets fout gegaan bij de ontwikkeling van het hoofd, de oren, de ogen en de wervels (de botten in de rug). Hoe dat komt, weten ze niet. De kenmerken en klachten kunnen bij iedereen anders zijn. En ook de ernst van de klachten kan verschillen.

Bij het Goldenhar syndroom is de ene kant van het gezicht meestal kleiner dan de andere kant. Dat komt omdat de onder- en bovenkaak en het jukbeen aan één kant tijdens de zwangerschap niet helemaal goed gegroeid zijn. Daardoor kunnen mensen met dit syndroom problemen hebben met eten, drinken en praten. Sommige kinderen hebben een schisis.
Ook kan één oor kleiner zijn dan het andere oor. Enkele kinderen horen minder goed. En soms hebben ze afwijkingen aan de ogen. Ook de wervels zijn soms niet goed ontwikkeld tijdens de zwangerschap. Sommige kinderen krijgen een kromme rug (scoliose). Ook hebben ze soms minder ribben.

Sommige kinderen hebben problemen met hun hart, zoals een gat tussen de boezems of kamers van het hart of tetralogie van Fallot. Sommige kinderen hebben cystenieren of hebben maar één nier.

Goldenhar syndroom is een vorm van hemifaciale microsomie.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN