Overslaan en naar de inhoud gaan

Tetralogie van Fallot

Tetralogie van Fallot is een aangeboren aandoening van het hart.

Bij tetralogie van Fallot zijn er vier delen van het hart aangedaan.1: In de wand tussen de linker en de rechter hartkamer zit een gat. 2: De wand van de rechter hartkamer is dikker. 3: De longslagader is te smal. 4: Ook ligt de lichaamsslagader (aorta) te ver naar rechts.

Ons hart bestaat uit vier ruimtes: twee boezems en twee kamers. Vanuit het lichaam komt ons bloed eerst in de rechter boezem aan. Dan wordt het naar de rechter kamer gepompt en gaat het bloed door de longslagader naar de longen. De longen voorzien het bloed van zuurstof. Daarbij stroomt het bloed door de longader naar de linker boezem en naar de linker kamer. De linker kamer pompt het bloed de grote lichaamsslagader (aorta) in. Dan stroomt het bloed het lichaam weer in. Tussen de linker- en rechter kant van het hart zit een wand. Die wand zorgt dat bloed met veel zuurstof en bloed met weinig zuurstof niet bij elkaar kunnen komen.  

Bij tetralogie van Fallot zit er een gat tussen de linker- en rechter kamer. Dan komt bloed met weinig zuurstof in aanraking met bloed met veel zuurstof. Hierdoor gaat er te weinig zuurstof naar de organen in het lichaam. Door de nauwe longslagader moet het hart harder dan anders bloed naar de longen pompen. Hierdoor wordt de wand van de rechter hartkamer dikker.

Bij tetralogie van Fallot komen vaak een snelle ademhaling en flauwvallen voor. Ook komen sommige kinderen slecht in gewicht aan en zijn ze bij inspanning eerder uitgeput. Verder kunnen er ‘spells’ zijn. Spells zijn aanvallen waarbij de huid blauw wordt en er moeite met de ademhaling is.

Of en de mate waarin de kenmerken voorkomen, verschilt per persoon.

ALLES OPENEN