Tetralogie van Fallot
Tetralogie van Fallot is een aangeboren aandoening van het hart.
Of en de mate waarin de kenmerken voorkomen, verschilt per persoon.
Bij tetralogie van Fallot zijn er vier afwijkingen:
1: Er zit een gat in de wand tussen de linker en de rechter hartkamer.
2: De wand van de rechter hartkamer is dikker.
3: De longslagader is te smal.
4: De lichaamsslagader (aorta) ligt te ver naar rechts.
Ons hart bestaat uit vier ruimtes: twee boezems en twee kamers. Vanuit het lichaam stroomt het bloed eerst de rechter boezem in. Dan wordt het naar de rechter kamer gepompt. De rechter kamer pompt het bloed door de longslagader naar de longen.
In de longen komt zuurstof in het bloed. Daarna stroomt het bloed door de longader in de linker boezem. Dan wordt het naar de linker kamer gepompt. De linker kamer pompt het bloed door de grote lichaamsslagader (aorta) naar het lichaam.
Tussen de linker- en rechter kant van het hart zit een wand. Die wand zorgt dat bloed met veel zuurstof en bloed met weinig zuurstof niet bij elkaar kunnen komen. Bij tetralogie van Fallot zit er een gat in deze wand. Hierdoor kan bloed met weinig zuurstof mengen met bloed met veel zuurstof. Hierdoor gaat er te weinig zuurstof naar de organen in het lichaam. Verder moet de rechter kamer harder werken, omdat de longslagader smaller is. Hierdoor wordt de wand van de rechter kamer dikker.
Door deze veranderingen in het hart en bloedvaten, werkt het hart bij tetralogie van Fallot niet goed. Hierdoor ademen kinderen vaak snel. Soms vallen ze flauw. Ook komen sommige kinderen slecht in gewicht aan. Verder zijn sommige kinderen eerder uitgeput als ze zich inspannen. Ook kunnen er ‘spells’ zijn. Spells zijn aanvallen waarbij de huid blauw wordt en er moeite met ademhalen is.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Fallot's tetralogy
Pulmonic stenosis-ventricular septal defect
TOF -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Artsen kunnen tetralogie van Fallot vermoeden bij een extra geluid van het hart bij de geboorte. Ze stellen de diagnose vast met een hartfilmpje en onderzoek van het hart.
Tijdens de zwangerschap wordt bij de 20-weken echo ook naar de bouw van het hart van de baby gekeken. -
Is er behandeling voor deze ziekte?
De behandeling van tetralogie van Fallot bestaat uit een operatie waarbij ze de longslagader wijder maken. Ook wordt het gat tussen de hartkamers dicht gemaakt. De operatie gebeurt meestal in het eerste levensjaar. Soms zijn er meer operaties nodig.
-
Hoe vaak komt het voor?
Tetralogie van Fallot komt voor bij ongeveer 3 tot 6 op de 10.000 mensen.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Waardoor tetralogie van Fallot ontstaat, is soms bekend.
In het algemeen geldt dat elk kind van iemand met tetralogie van Fallot een kans van ongeveer 3 op 100 heeft om het ook te krijgen.
Soms is tetralogie van Fallot deel van een andere erfelijke aandoening. Dan bepaalt deze aandoening op welke manier het erfelijk is.
Bijvoorbeeld bij ongeveer 15 op de 100 mensen (15%) is tetralogie van Fallot een deel van 22q11.2 deletie syndroom. Het 22q11.2 deletie syndroom is autosomaal dominant erfelijk. -
Kinderwens
Ben je een vrouw met tetralogie van Fallot enoverweeg je zwanger te worden? Bespreek dit dan vooraf met je cardioloog. Je cardioloog kan je meer informatie geven over dit onderwerp.
-
Meer info voor patiënten
- Patiëntenvereniging Aangeboren HartafwijkingenInformatie en lotgenotencontact
- Hartstichting
- CONCORLandelijke registratie en DNA-bank voor mensen met een aangeboren hartafwijking
- KU LeuvenOok voor volwassenen die geopereerd zijn aan Fallot
- Een erfelijke hartaandoening? Wat nu? Brochure van de Harteraad met informatie over de voor- en nadelen van erfelijkheidsonderzoek, het doorgeven van erfelijke hartaandoeningen en de gevolgen voor een eventuele kinderwens.
- Tetralogie van Fallot (Facebook)
- 'Een klein meisje danste rond in mijn buik, ontwetend wat er allemaal zou komen'Het verhaal van Tess vertelt door haar moeder Leonie
- 'De kinderarts hoorde een ruisje, maar dat was voor ons geen reden voor paniek'Het verhaal van Jesse door zijn moeder Ilse
- 'Ondanks alles was ik in de wolken..Wat was hij mooi!Het verhaal van Timo vertelt door zijn moeder Anouk
- 'De kinderarts legde een folder over Tetralogie van Fallot op tafel..'Nadine vertelt over haar dochter Fenna
- 'Niemand had ons beloofd dat het zó goed met hem zou gaan!'Ties (13) is geboren met Fallot, pulmonalisatresie en vernauwingen in de longslagaders. Zijn moeder Mirjam vertelt
- 'Onze wereld stortte compleet in en de roze wolk was in één klap verdwenen' Annemarie vertelt over Phileine
- 'Je denkt dat je een gezonde zoon hebt gekregen en dan blijkt dat hij geopereerd moet worden!'Het verhaal van Emrah (20)
- Ik heb datInformatie speciaal voor kinderen
- Cyberpoli HartenkinderenInformatie en mogelijkheid om vragen te stellen
-
Meer info voor artsen
-
Expertisecentra
- Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) (AMC)
- Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen (UMCG)
- Kinderhartcentrum WKZ (Utrecht)
- Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) (Kinderen) (LUMC)
- Expertisecentrum Foetale Geneeskunde (LUMC)
- Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen (ErasmusMC)