Overslaan en naar de inhoud gaan

Erfelijke trombotische trombocytopenische purpura (TTP)

Trombotische trombocytopenische purpura (TTP) is een aandoening van het bloed. Een klein deel van de mensen met TTP heeft erfelijke TTP. Een oorzaak is dan een afwijking in een gen.

Bij TTP gebeuren er een aantal dingen in het lichaam. Er ontstaan veel bloedstolsels in de kleine bloedvaten (trombose). En iemand krijgt een tekort aan bloedplaatjes (trombocytopenie). Bloedplaatjes zijn nodig voor de normale bloedstolling. En de rode bloedcellen worden te snel afgebroken.

Iemand met TTP kan dan last krijgen van bloedingen. Ze kunnen bloedneuzen krijgen of bloedingen in het tandvlees. Iemand kan kleine rode vlekjes op de huid en/of grote en donkere plekken (purpura) hebben. Iemand kan ook bloed hebben in de plas. Vrouwen kunnen meer bloeden als ze ongesteld zijn.

Door de TTP kan iemand ook problemen krijgen in de hersenen. Dan kan iemand last hebben van bijvoorbeeld hoofdpijn, verward zijn en niet goed kunnen praten. En/of dat iemand kan bepaalde delen van het lichaam niet goed gebruiken, epileptische aanvallen krijgt en/of bewusteloos raakt.

Iemand kan last krijgen van bloedarmoede, omdat de rode bloedcellen te snel afgebroken worden.

Iemand met TTP kan nog andere kenmerken hebben, zoals koorts, buikpijn, misselijk zijn en overgeven. Ook andere organen, zoals de nieren kunnen beschadigen door TTP. Daarom is het belangrijk dat iemand met TTP snel de juiste behandeling krijgt.

Bij erfelijke TTP heeft een kind meestal al kenmerken bij de geboorte, vlak daarna, of krijgt die kenmerken op de kinderleeftijd.

Niet-erfelijke TTP is een auto-immuunziekte. TTP kan dan een kenmerk zijn van een ander ziekte, zoals SLE. De kenmerken van niet-erfelijke TTP kunnen beginnen vanaf de kinderleeftijd tot op de volwassen leeftijd.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN