Overslaan en naar de inhoud gaan

Bloedstollingsziektes

Bij bloedstollingsziektes duurt het te lang voordat er een korstje op een wond komt. Ook kan het gebeuren dat er juist een korstje ontstaat zonder dat er een wond is. Er zijn verschillende bloedstollingsziektes.

Normaal komt er een korstje op een wond. Dat korstje is bloed dat hard geworden is; het bloed is gestold. Zo stopt het bloeden.
Maar bij veel bloedstollingsziektes stolt het bloed niet genoeg. De wond blijft dan te lang bloeden. Of iemand krijgt een bloeding zonder dat daar een reden voor is. 
Er zijn ook bloedstollingsziektes waarbij het bloed teveel kan stollen. Dan kunnen bloedvaten dicht gaan zitten. Daardoor kan trombose ontstaan.

Op deze website vind je informatie over de volgende bloedstollingsziekten:

Trombotische trombocytopenische purpura (TTP) is een bloedstollingsziekte waarbij zowel meer kans is op bloedingen als op trombose.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Bloedstollingsafwijkingen
   Coagulation disorders

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Als artsen denken dat iemand misschien een bloedstollingsziekte heeft, kunnen ze onderzoek doen van het bloed. Dan kunnen ze misschien bepalen om welke bloedstollingsziekte het gaat.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling hangt af van de soort bloedstollingsziekte die iemand heeft. Soms kunnen medicijnen helpen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Bij de informatie over de verschillende stollingsziektes staat hoe vaak ze voorkomen.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Niet alle bloedstollingsziektes zijn erfelijk.

   Bij de informatie over de verschillende stollingsziektes staat of ze erfelijk zijn. 

  • Kinderwens

   Heb je kans op (nog) een kind met een erfelijke bloedstollingsziekte en wil je een kind? Dan heb je misschien verschillende keuzes. Je kunt erover praten met je dokter. Als het nodig is kan hij of zij je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden

   Heb je als vrouw een bloedstollingsziekte en wil je zwanger worden? Dan kun je daarover praten met je arts. Misschien is het nodig je behandeling aan te passen. 

  • Expertisecentra

   Kijk bij de informatie over de stollingsafwijkingen genoemd in de korte beschrijving bovenaan de pagina.

  • Updatedatum

   28 maart 2024