Overslaan en naar de inhoud gaan

Factor V Leiden

Factor V Leiden is een erfelijke bloedstollingsziekte. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal. Bij factor V Leiden heeft iemand meer kans op het ontstaan van bloedpropjes in het bloed. Die bloedpropjes kunnen leiden tot een verstopping in de bloedvaten. Dit heet trombose.

Trombose ontstaat meestal in de bloedvaten van de benen. Maar trombose kan ook op andere plaatsen in het lichaam zitten, zoals in de ogen, nieren, hersenen of lever. Soms laat een bloedprop los en gaat naar de longen. Als deze bloedprop daar bloedvaten afsluit, heet dit een longembolie.

Soms is bij factor V Leiden de kans op trombose groter. Bijvoorbeeld als iemand rookt of weinig beweegt. En bij vrouwen als ze de anticonceptiepil gebruiken of zwanger zijn.

Er is een milde en ernstige vorm van factor V Leiden. Bij de ernstige vorm is er meer kans op trombose dan bij de milde vorm. Toch krijgt maar ongeveer 1 op 10 personen met factor V Leiden ooit trombose.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Factor V Leiden
   APC resistentie
   Factor V Leiden thrombophilia

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De diagnose factor V Leiden kan worden vermoed als iemand trombose heeft. De diagnose kan worden vastgesteld door bloedonderzoek of genetisch onderzoek. Tijdens een zwangerschap kan bij een ongeboren kind met prenataal onderzoek worden nagegaan of het factor V Leiden heeft.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling van factor V Leiden is hetzelfde als bij andere vormen van trombose. De behandeling bestaat uit het nemen van medicijnen (‘bloedverdunnende’ middelen). Vrouwen die trombose hebben gehad, wordt soms afgeraden om de anticonceptiepil te gebruiken. En het advies kan zijn om steunkousen te dragen, om trombose in de benen tegen te gaan.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Er zijn twee vormen van factor V Leiden: een milde en een ernstige vorm. De milde vorm van factor V Leiden komt bij 3 tot 8 op de 100 mensen voor. Ongeveer 1 op de 5.000 mensen heeft de ernstige vorm.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Factor V Leiden is erfelijk. Of iemand de milde of ernstige vorm krijgt, hangt af van de vorm van de ouder(s).

   Iemand met de milde vorm van factor V Leiden heeft een kans van 50% (1 op 2) om de aandoening door te geven aan het kind, als de partner geen factor V Leiden heeft.

   Twee mensen met de milde vorm kunnen een kind met de ernstige vorm, de milde vorm, of geen factor V Leiden krijgen. Voor hen is de kans op een kind met de milde vorm 50% (1 op 2). De kans op een kind met de ernstige vorm is 25% (1 op 4). En de kans op een kind zonder factor V Leiden 25% (1 op 4).

   Als twee mensen allebei de ernstige vorm hebben, krijgen al hun kinderen deze vorm ook. 

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra aangewezen. Factor V Leiden is niet zeldzaam.