Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Von Willebrand

De ziekte van Von Willebrand is een erfelijke aandoening van de bloedstolling. De oorzaak is meestal een verandering in het erfelijk materiaal. Maar soms is dat niet zo. Dan ontstaat de ziekte van Von Willebrand door een aandoening van de afweer of door medicijnen.

Gewoonlijk zorgt de bloedstolling er voor dat er op wondjes een korstje komt. Dit korstje is gestold (hard geworden) bloed. Maar bij de ziekte van Von Willebrand stolt het bloed onvoldoende. Daardoor kunnen bloedingen ontstaan.

Er zijn drie typen van de ziekte van Von Willebrand. Type 1 komt het meest voor en heeft milde kenmerken. Type 2 zit tussen type 1 en type 3 in wat betreft de kenmerken. Type 3 komt het minst voor en heeft ernstige kenmerken.

Iemand met de ziekte van Von Willebrand kan gemakkelijk blauwe plekken krijgen. Ook gaat het tandvlees sneller bloeden. Een bloedneus komt vaker voor. Bij operaties zijn er soms nabloedingen. Vrouwen met de ziekte van Von Willebrand kunnen meer bloedverlies hebben als ze ongesteld zijn. Soms kunnen ook bloedingen in spieren en gewrichten ontstaan.

Of en de mate waarin de kenmerken voorkomen, verschilt per persoon.

ALLES OPENEN