Overslaan en naar de inhoud gaan

Embryoselectie/PGD

Komt er bij jou of je partner (in de familie) een erfelijke ziekte voor of een chromosoomafwijking? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor embryoselectie. Dit heet eigenlijk ‘Preïmplantatie Genetische Diagnostiek’ (PGD).

Voorkomen erfelijke ziekte

Bij PGD worden eicellen buiten de baarmoeder bevrucht en daarna onderzocht. Een vruchtje zonder de erfelijke aanleg wordt in de baarmoeder geplaatst. Als PGD slaagt, voorkom je dat je zwanger raakt van een kind met (de aanleg voor) de erfelijke ziekte of een chromosoomafwijking. Lees wat PGD precies is, wie er voor in aanmerking komt en in welk ziekenhuis dit gebeurt.

Overwegingen rond PGD

IVF is belastend

Voor PGD is een ivf-behandeling nodig. Een ivf-behandeling is geestelijk en lichamelijk ingrijpend. Hormonen kunnen je stemming beïnvloeden. Het weghalen van eitjes doet meestal pijn. Het is een langdurige behandeling waarvoor je veel geduld nodig hebt en vaak naar het ziekenhuis moet. Op de website van Freya kun je hier meer over lezen.

Genetisch eigen kind

PGD geeft paren de mogelijkheid een genetisch eigen kind te krijgen zonder de erfelijke ziekte. Voor zover artsen weten heeft PGD geen invloed op de latere gezondheid van het kind.

Ethische bezwaren

Sommige mensen hebben ethische bezwaren bij PGD. Zij zien embryo's vanaf het prille begin als menselijk leven, dat bescherming verdient. Het past niet bij ieder geloof of levensovertuiging om op deze manier in de natuur in te grijpen.

Onzekerheid

Je weet niet zeker of het lukt. Ivf-pogingen slagen niet altijd. Iets minder dan de helft van de mensen die kiest voor PGD, krijgt na drie ivf-pogingen uiteindelijk een kind.

Geen zwangerschapsafbreking

De meeste kinderen die geboren worden met PGD hebben de erfelijke aandoening niet. Bij een zwangerschap na PGD zullen ouders in principe niet voor de keus komen te staan een zwangerschap af te breken (tenzij om andere redenen prenataal onderzoek wordt gedaan en het kind een andere ernstige aandoening blijkt te hebben). 

Op de site van PGD Nederland vind je meer informatie.

Lees ook het verhaal van Amir.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Terug naar Wat als je een erfelijke ziekte kunt doorgeven