Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Stargardt

De ziekte van Stargardt is een erfelijke oogaandoening. De ziekte van Stargardt wordt veroorzaakt door een verandering in een gen. Dit gen maakt een eiwit dat een schadelijke stof uit de kegeltjes moet verwijderen. Bij de ziekte van Stargardt gebeurt dit niet goed. Daardoor sterven de kegeltjes in de macula langzaam af. Hierdoor ontstaat maculadegeneratie. Vervolgens gaat de gezichtsscherpte geleidelijk achteruit.

De macula (gele vlek) is het middelste deel van het netvlies waarmee je scherp ziet. In de macula zitten een groot aantal kegeltjes. Dit zijn lichtgevoelige cellen. De kegeltjes kunnen contrast en kleuren waarnemen. De macula maakt het mogelijk om details te onderscheiden. Dit wordt het centrale, scherpe zien genoemd. Hiermee kun je bijvoorbeeld gezichten herkennen, lezen en tv kijken.

De ziekte van Stargardt begint meestal rond kinderleeftijd en vaak in beide ogen. De mate waarin de gezichtsscherpte afneemt, verschilt van persoon tot persoon. De ziekte van Stargardt leidt zelden tot blindheid omdat alleen het centrale deel van het netvlies wordt aangedaan.
Ook kunnen mensen met de ziekte van nachtblindheid hebben. Verder kunnen problemen met kleuren zien ontstaan.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Ziekte van Stargardt
   STGD
   Juveniele Macula Degeneratie
   Fundus flavimaculatus
   Stargardt disease
   Macular dystrophy with flecks, type 1

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De ziekte van Stargardt kan worden vermoed op grond van bovengenoemde verschijnselen. De diagnose wordt gesteld door de oogarts met behulp van oogspiegelonderzoek (fundoscopie), een röntgenonderzoek van de bloedvaten in het oog (angiografie) en een test om de scherpte van het gezichtsvermogen te bepalen. 

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Er is tot dusver geen behandeling om de gezichtsscherpte te verbeteren of verlies van het zicht tegen te gaan. Wel zijn er verschillende brillen die het scherp zien vergroten en beschermen tegen fel licht. 

  • Hoe vaak komt het voor?

   De ziekte van Stargardt komt naar schatting bij 1 op de 10.000 mensen voor.

  • Meer info voor patiënten
   • Maculadegeneratie Vereniging NederlandDe MD Vereniging is ook patiëntenverenging voor de ziekte van Stargardt. 

   • HuisartsenbrochureJuveniele Maculadegeneratie; ook over Stargardt. Verschenen in het kader van het project ‘De patiënt als informatiedrager’ van VSOP en NHG. Bij deze brochure horen een apart te downloaden brief voor:huisartspatiënt

   • IkhebdatInformatie speciaal voor kinderen die Stargardt hebben, maar ook voor andere kinderen die een werkstuk of spreekbeurt willen maken.

   • Genetics Home Reference

  • Meer info voor artsen
   • Huisartsenbrochure Juveniele Maculadegeneratie; ook over Stargardt. Verschenen in het kader van het project ‘De patiënt als informatiedrager’ van VSOP en NHG. Bij deze brochure horen een apart te downloaden brief voor:huisartspatiënt
   • Orphanet