Tyrosine hydroxylase deficiëntie
Tyrosine hydroxylase deficiëntie (TH deficiëntie) is een erfelijke stofwisselingsziekte. Bij TH deficiëntie werken de zenuwen niet goed. Daardoor gaat het maken van bewegingen minder goed. De oorzaak is een verandering in het DNA.
Er zijn twee vormen van tyrosine hydroxylase deficiëntie: een milde en ernstige vorm.
De milde vorm begint meestal op kinderleeftijd. Lopen en rennen gaat dan minder gecontroleerd. De armen en benen van sommige kinderen hebben een andere stand. Ook trillen de ledematen soms. Of de ogen maken onwillekeurige bewegingen.
De kenmerken van de ernstige vorm zijn er vaak kort na de geboorte. De spieren van de armen en benen zijn dan bij sommige baby’s stijf. Ook is er soms een achterstand bij het maken van bewegingen (motoriek). Er kunnen problemen zijn met de bloeddruk, de lichaamstemperatuur en de hoeveelheid suiker in het bloed.
Enkele kinderen met de ernstige vorm hebben verstopping van de darmen. De ogen kunnen onwillekeurige bewegingen maken en de oogleden kunnen hangen. Sommigen hebben een verstandelijke beperking, psychische problemen of problemen met praten of het gedrag.
Of en de mate waarin de kenmerken voorkomen, verschilt per persoon.
-
Andere namen voor deze ziekte
TH deficiëntie
Sewaga syndroom
Infantiel parkinsonisme
Tyrosine hydroxylase deficiency
Autosomal recessive infantile parkinsonism
De Rijk syndroom
TH-deficient DRD -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Met de bovenstaande kenmerken kan een arts tyrosine hydroxylase deficiëntie vaststellen. Soms wordt de vloeistof onderzocht die rondom het ruggenmerg zit. Dat gebeurt met een ruggenprik. De diagnose kan worden bevestigd met genetisch onderzoek.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Tyrosine hydroxylase deficiëntie kan niet genezen. De kenmerken van de milde vorm verminderen meestal goed met behulp van medicijnen. De kenmerken van de ernstige vorm zijn niet altijd goed te verminderen.
-
Hoe vaak komt het voor?
Er zijn over de hele wereld enige tientallen mensen bekend die TH deficiëntie hebben. Men schat dat in Europa ongeveer 1 tot 5 op de miljoen mensen deze aandoening heeft.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Tyrosine hydroxylase deficiëntie erft autosomaal recessief over.
-
Meer info voor patiënten
-
Meer info voor artsen
-
Expertisecentra
- We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.
-
- Expertisecentrum voor Fenylketonurie en Tyrosinemie type I
- Polikliniek Metabole Ziekten
- Hanzeplein 1
- 9713 GZ GRONINGEN
- +31 (0)50 361 4944
- Orpha.net Expertlink
-
- Centrum voor Erfelijke Bewegingsstoornissen
- Afdeling Neurologie
- Geert Grooteplein-Zuid 10
- 6525 GA NIJMEGEN
- +31 (0)24 361 6600
- administratie.neuro@umcn.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Expertisecentrum Bewegingsstoornissen
- Polikliniek Neurologie
- Hanzeplein 1
- 9713 GZ GRONINGEN
- +31 (0)50 361 3500
- m.veldthuis@umcg.nl
- Orpha.net Expertlink