Overslaan en naar de inhoud gaan

Syndroom van West

Het syndroom van West is een vorm van epilepsie die meestal begint voordat het kind een jaar is. Dit syndroom kan in de zwangerschap ontstaan door hersenschade, of als de hersenen verkeerd zijn aangelegd. Of door bepaalde infecties tijdens de zwangerschap.

Ook kan de oorzaak  een chromosoomafwijking, stofwisselingsziekte of een erfelijke aandoening zijn. Bij sommige mensen met het syndroom van West komt het door de aandoening tubereuze sclerose. Soms is de oorzaak (nog) niet te vinden.

Bij het syndroom van West heeft het kind salaamkrampen. Dit zijn epilepsieaanvallen waarbij het hoofd, armen en benen plotseling een aantal keer uit zichzelf gaan buigen, en soms strekken. Meestal gebeurt dit een paar keer per dag, vaak bij het wakker worden of slapen gaan. Het verschilt per kind hoe de salaamkrampen verlopen.

Vaak is er een achterstand in de verstandelijke en lichamelijke ontwikkeling.
Later gaat het syndroom van West vaak over in het syndroom van Lennox-Gastaux. Dit is een andere vorm van epilepsie.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Salaamkrampen
   Infantiele spasmen
   West syndroom
   West syndrome
   Infantile spasms

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Het syndroom van West kan worden vermoed op grond van de bovenstaande kenmerken. De diagnose wordt vastgesteld met onderzoek van de hersenen, vaak aangevuld met bloed- en urineonderzoek.

   Als bekend is door welke erfelijke aandoening het syndroom van West veroorzaakt wordt, kan soms prenatale diagnostiek worden gedaan. Hiermee kan tijdens de zwangerschap worden bepaald of een ongeboren kind deze aandoening heeft.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Het syndroom van West is niet te genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken door bepaalde medicijnen. Soms kan een operatie aan de hersenen gedaan worden.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Het syndroom komt voor bij ongeveer 1 op de 4.000 kinderen.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Als de oorzaak van het syndroom van West een bepaalde erfelijke aandoening is, bepaalt deze aandoening de manier van overerven.