Overslaan en naar de inhoud gaan

Syndroom van Lennox-Gastaut

Kinderen met het syndroom van Lennox-Gastaut hebben epilepsie en meestal een achterstand in de ontwikkeling.

Het begint op jonge leeftijd; de meeste kinderen krijgen de eerste verschijnselen als ze tussen de 3 en 5 jaar oud zijn. Soms hadden deze kinderen al een andere vorm van epilepsie, zoals het syndroom van West en verandert dit in het syndroom van Lennox-Gastaut. Er zijn verschillende oorzaken van het syndroom van Lennox-Gastaut. De kenmerken kunnen van persoon tot persoon verschillend zijn.

Bij het syndroom van Lennox-Gastaut heeft het kind verschillende soorten epilepsie-aanvallen. Meestal gaat het om aanvallen waarbij hun lichaam stijf wordt en ze het bewustzijn verliezen. Dit gebeurt vaak als het kind slaapt. Dit heten tonische aanvallen. Ook kan een kind aanvallen hebben waarbij het kind ophoudt met wat het kind aan het doen was en niet meer reageert op de omgeving. Het kind kan dan strak voor zich uitkijken (staren) en soms zonder na te denken bewegingen maken. Na enkele seconden stopt de aanval weer en gaat het kind verder met waar het mee bezig was. Dit zijn atypische absences. Ook komen aanvallen voor waarbij hun lichaam slap wordt. Dan kunnen ze vallen, maar ze blijven wel bij bewustzijn. Dit zijn atone aanvallen.
En ze kunnen aanvallen van epilepsie hebben waarbij hun armen een tijdje schokken. Dit soort aanvallen heten myoclonieën. De aanvallen duren soms een langere tijd.

De meeste kinderen met het syndroom van Lennox-Gastaut hebben al een achterstand in hun ontwikkeling vóórdat deze vorm van epilepsie begint. Ze doen er bijvoorbeeld langer over om te leren bewegen en vaak hebben ze al een verstandelijke beperking. Als ze veel en zware aanvallen van epilepsie hebben, kan deze achterstand groter worden. Soms verleren kinderen dingen die ze eerder al konden. Kinderen met dit syndroom worden vaak sneller boos. Of ze zijn in zichzelf gekeerd.  

Ook als ze volwassen zijn, hebben ze vaak nog aanvallen van epilepsie.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN