Overslaan en naar de inhoud gaan

Sotos syndroom

Mensen met Sotos syndroom groeien vaak te snel als ze kind zijn. Vaak lopen ze achter bij het leren bewegen en praten, en hebben ze problemen met leren. In hun gezicht kunnen mensen met Sotos syndroom meer op elkaar lijken dan op hun familie. De oorzaak van Sotos syndroom is een fout in een gen. De kenmerken verschillen van persoon tot persoon.

Baby’s met Sotos syndroom zijn vaak langer en zwaarder dan andere baby’s. En omdat ze sneller groeien zijn ze ook als kind vaak langer dan andere kinderen van hun leeftijd. De snellere groei gaat door tot ongeveer het vijfde levensjaar. Op volwassen leeftijd is de lengte meestal normaal.

Meestal is hun hoofd groter dan bij andere kinderen. Hun gezicht kan langer en smaller zijn met een lange kin. Ze kunnen een hoog voorhoofd hebben en het haar kan hoger op het voorhoofd beginnen. De ogen lijken verder uit elkaar te staan en ze kunnen grote oren hebben. De wangen en bovenkant van de neus kunnen rood zijn. Deze kenmerken zijn vooral op jonge leeftijd duidelijker te zien. Vaker kijken kinderen met Sotos syndroom scheel. Of ze kunnen dichtbij niet goed zien. Kinderen hebben vaker last van oorontstekingen. Ook kan het gebit rommelig zijn en er kunnen sneller gaatjes in het gebit ontstaan.

Op jonge leeftijd hebben ze vaak slappe spieren. Hierdoor duurt het langer voordat de kinderen kunnen zitten en lopen. De meeste kinderen leren uiteindelijk wel lopen. Ook hebben ze meer tijd nodig om te leren praten. Kinderen met Sotos syndroom hebben meestal milde tot ernstige problemen met leren. Ze kunnen ADHD hebben. Of ze kunnen angstig of sneller boos zijn. Een deel van de kinderen heeft epilepsie.

Kinderen met Sotos syndroom kunnen geboren worden met een afwijking van het hart, zoals een gat tussen de kamers of boezems van het hart. Ook kan er plas terugstromen van de blaas naar de nieren. Soms kan de rug krom groeien (scoliose).

Mensen met Sotos syndroom hebben iets meer kans op kanker (3 op 100), dan mensen zonder dit syndroom (2 op 100).

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN