Overslaan en naar de inhoud gaan

Myotone dystrofie type 2

Myotone dystrofie type 2 is een erfelijke spierziekte. Hierdoor verzwakken de spieren vooral in de nek, schouders, ellebogen en heupen. Ook kunnen die lichaamsdelen pijn doen. De spieren kunnen ook verkrampen. Mensen met myotone dystrofie type 2 kunnen hun spieren na gebruik niet goed ontspannen. Het kan bijvoorbeeld moeite kosten om een deurknop lost te laten. 

Soms komen er bij deze aandoening ook hartaandoeningen, staar en diabetes (suikerziekte) voor. Mannen zijn soms onvruchtbaar en kunnen kaal worden. Meestal beginnen de klachten op volwassen leeftijd. Of iemand deze problemen heeft en hoe erg deze zijn, verschilt van persoon tot persoon. 
 
Myotone dystrofie type 2 lijkt op myotone dystrofie type 1. De kenmerken van myotone dystrofie type 2 zijn meestal milder dan die van myotone dystrofie type 1.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Myotone dystrofie type 2
   Myotonic dystrophy type 2
   DM2
   PROMM
   Proximal myotonic myopathy
   Dystrophia myotonica type 2
   Ricker disease

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan myotone dystrofie type 2 vermoeden op grond van de bovenstaande kenmerken. De ziekte kan worden vastgesteld met onderzoek van de spieren en zenuwen en met genetisch onderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Myotone dystrofie type 2 is niet te genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de klachten. Medicijnen kunnen helpen tegen de spierpijn. Een fysiotherapeut kan begeleiden bij de problemen met de spieren. Hulpmiddelen zoals een rolstoel kunnen nodig zijn. Soms is een pacemaker een mogelijkheid bij hartafwijkingen. Een pacemaker is een apparaatje dat het hart helpt om in het juiste ritme te blijven kloppen. Voor de staar kan een operatie uitgevoerd worden. Bij mannen met onvruchtbaarheid kan soms een hormoonbehandeling helpen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Myotone dystrofie type 1 en myotone dystrofie type 2 komen voor bij ongeveer 1 op 8.000 personen. Maar het is niet precies bekend welk deel van deze mensen myotone dystrofie type 2 heeft.