Overslaan en naar de inhoud gaan

Myotone dystrofie type 2

Als iemand myotone dystrofie type 2 heeft, worden de spieren zwakker. Vooral de spieren van de nek, schouders, ellebogen en heupen. Iemand kan daar ook pijn hebben.
Myotone dystrofie is een erfelijke spierziekte.

Mensen met myotone dystrofietype type 2 kunnen hun spieren na gebruik niet goed ontspannen. De spieren zijn dan tijdelijk verkrampt. 
Soms heeft iemand een hartgeleidingsstoornis. Dan zijn er problemen met de elektrische prikkels die zorgen voor het kloppen van het hart. Mensen met mytone dystrofie type 2 hebben soms ook staar. En sommigen krijgen diabetes. Mannen zijn soms onvruchtbaar.

Meestal beginnen de klachten bij myotone dystrofie type 2 op volwassen leeftijd. Of iemand problemen heeft, verschilt van persoon tot persoon. Ook hoe erg de klachten zijn, kan bij elke persoon anders zijn.

Myotone dystrofie type 2 lijkt op myotone dystrofie type 1. De kenmerken van myotone dystrofie type 2 zijn meestal milder dan die van myotone dystrofie type 1.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Myotonic dystrophy type 2
   DM2
   PROMM
   Proximal myotonic myopathy
   Dystrophia myotonica type 2
   Proximale myotone myopathie
   Ricker disease

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen kunnen denken dat iemand myotone dystrofie type 2 heeft als iemand de kenmerken heeft zoals die hier boven staan en na onderzoek van de spieren.
   Met genetisch onderzoek kan vastgesteld worden of iemand myotone dystrofie type 2 heeft.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Myotone dystrofie type 2 is niet te genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de klachten.
   Voor de problemen met de spieren kan fysiotherapie helpen. Soms werken medicijnen tegen de pijn. Soms is het nodig een rolstoel te gebruiken. Als iemand een geleidingsstoornis heeft, krijgt die soms met een operatie een pacemaker. Artsen kunnen voor de staar een operatie doen. Bij mannen die onvruchtbaar zijn kan soms een hormoonbehandeling helpen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Myotone dystrofie type 1 en myotone dystrofie type 2 komen voor bij ongeveer 1 op 8.000 personen. Maar het is niet precies bekend welk deel van deze mensen myotone dystrofie type 2 heeft.

  • Kinderwens

   Hebben jij en je partner kans op een kind met myotone dystrofie type 2 en heb je een kinderwens? Je hebt verschillende mogelijkheden. Je arts kan je er meer over vertellen.

   Heb jij ook een kinderwens en myotone dystrofie type 2 in de familie? Deze keuzehulp helpt je je gevoelens en gedachten op een rijtje te zetten. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.