Overslaan en naar de inhoud gaan

Klippel-Trenaunay-Weber syndroom

Het Klippel-Trenaunay-Weber syndroom is een aangeboren aandoening van de bloedvaten, botten en weke delen. Waarschijnlijk wordt dit syndroom veroorzaakt door een verandering in het DNA (erfelijk materiaal) van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. De verandering komt dus niet uit de eicel van de moeder of de zaadcel van de vader. Daarom is Klippel-Trenaunay-Weber in principe niet erfelijk. De kenmerken verschillen per persoon.

Iemand met het Klippel-Trenaunay-Weber syndroom kan spataderen of wijnvlekken hebben. En is meer kans op diep veneuze trombose.

Verder kan er een overmatige groei van botten en weke delen zijn. Weke delen zijn zachte weefsels die onder de huid, rond het skelet, de organen of in de ruimtes daartussen zitten. De overmatige groei gebeurt vooral bij de benen, en soms de armen. Dan zijn het linker en rechter been en/of de linker en rechter arm niet even lang. Daardoor kan bewegen lastiger zijn en iemand kan er pijn van hebben.

Soms zijn er meer dan tien vingers en/of tenen, dit heet polydactylie. Of twee of meer vingers en/of tenen kunnen aan elkaar vast zitten. Dat wordt syndactylie genoemd.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Klippel-Trenaunay-Weber syndroom
   Angioosteohypertrofie syndroom
   Klippel-Trenaunay syndroom
   Klippel-Trenaunay syndrome
   Angio-osteohypertrophic syndrome

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Met de kenmerken die hierboven staan kan het Klippel-Trenaunay-Weber syndroom worden vermoed. De diagnose wordt vastgesteld met onderzoek van het skelet en de bloedvaten.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Het Klippel-Trenaunay-Weber syndroom kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken. Voor de spataderen is behandeling mogelijk. De wijnvlekken kunnen verminderd worden met bijvoorbeeld lasertherapie. Soms kan een operatie gedaan worden als de benen een verschillende lengte hebben.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Men denkt dat ongeveer 1 op de 100.00 mensen over de hele wereld het Klippel-Trenaunay-Weber syndroom heeft.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Het Klippel-Trenaunay-Weber syndroom is waarschijnlijk bijna nooit erfelijk. Men denkt dat het ontstaat door een verandering in het erfelijke materiaal in een cel van het ongeboren kind tijdens de vroege ontwikkeling in de zwangerschap. Deze verandering kan in meerdere cellen in het lichaam zitten, maar waarschijnlijk niet in de geslachtscellen (eicellen of zaadcellen). Daarom is het syndroom in principe niet erfelijk.