Overslaan en naar de inhoud gaan

Incontinentia pigmenti

Mensen met incontinentia pigmenti (IP) kunnen afwijkingen hebben van de huid, het haar en de tanden. De oorzaak is een fout in een gen. Incontentia pigmenti is een vorm van ectodermale dysplasie. De aandoening komt meestal voor bij meisjes en vrouwen. Welke kenmerken iemand krijgt, kan van persoon tot persoon verschillend zijn.

Vaak krijgen baby’s met incontinentia pigmenti blaasjes op de huid. Later ontstaan er meestal korstjes die eruit zien als wratjes. Daarna krijgen de meeste kinderen grijze of bruine strepen op de huid. In de loop van de tijd worden deze strepen lichter van kleur.

Kinderen kunnen kale plekken op hun hoofd krijgen omdat hun haar uitvalt. Ook kan het haar dunner zijn. Daar waar iemand strepen op de huid heeft, kan het haar en kunnen de zweetklieren verdwijnen. Kinderen kunnen daarom soms minder goed zweten.

Mensen met incontinentia pigmenti kunnen kleinere tanden hebben of ze kunnen minder tanden en kiezen hebben. Soms kan iemand minder goed zien. Iemand kan afwijkingen aan de nagels hebben.

Een klein deel van de kinderen kan er langer over doen om te leren lopen en praten. De meeste mensen met incontinentia pigmenti hebben een normale intelligentie. Soms hebben ze een en verstandelijke beperking of epilepsie.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN