Frontotemporale dementie
Frontotemporale dementie is een soort dementie. De eerste kenmerken beginnen meestal als iemand tussen de 50 en 60 jaar oud is. De klachten verschillen van persoon tot persoon.
Bij frontotemporale dementie beschadigen de voorste delen van de hersenen. Iemand met frontotemporale dementie kan zich anders gaan gedragen en een andere persoonlijkheid krijgen. Vergeetachtigheid is niet altijd een eerste kenmerk, zoals dat bij andere vormen van dementie wel zo kan zijn.
Iemand met frontotemporale dementie gaat zich bijvoorbeeld ongepast gedragen. Andere mensen worden ongeremd. Sommigen willen altijd dingen steeds op dezelfde manier doen. Anderen krijgen minder interesse in dingen die ze eerder belangrijk vonden. Soms kan iemand zich minder goed inleven in de gevoelens van andere mensen. Ook ontstaan er problemen met praten, schrijven en het begrijpen van dingen. Verder kan iemand moeilijker gaan bewegen; iemand kan vaker vallen en slechter gaan lopen.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Ziekte van Pick
Frontotemporal dementia
Pick disease of brain
Semantic dementia -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Artsen kunnen vermoeden dat iemand frontotemporale dementie heeft als die persoon de kenmerken heeft zoals die hier boven staan.
Artsen kunnen vaststellen dat iemand frontotemporale dementie heeft met lichamelijk onderzoek en onderzoek van het bloed, onderzoek van het geheugen, de aandacht en de taal. En met onderzoek van de hersenen. Soms wordt een ruggenmergpunctie gedaan. Genetisch onderzoek is soms mogelijk. -
Is er behandeling voor deze ziekte?
Frontotemporale dementie kan niet genezen. De behandeling richt zich op het verminderen van de kenmerken. Soms krijgt iemand bijvoorbeeld medicijnen. Ook kan het helpen om dagelijkse dingen in een vaste volgorde en op een vaste manier te doen.
-
Hoe vaak komt het voor?
We weten niet hoeveel mensen frontotemporale dementie hebben. Mogelijk gaat het om ongeveer 4 tot 15 op de 100.000 mensen onder de 65 jaar.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
Meestal is niet bekend wat de oorzaak is van frontotemporale dementie.
Maar bij sommige mensen is de oorzaak van deze aandoening wel bekend.
Zij hebben een verandering in bijvoorbeeld het MAPT-, GRN- of C9ORF72 gen.
Het MAPT-gen ligt op chromosoom 17, op de lange/ (q) arm op positie 21.31 (17q21.31). Het GRN-gen ligt op chromosoom 17, op de lange (q) arm op positie 21.31 (17q21.31). Het C9ORF72-gen ligt op chromosoom 9, op de korte (p) arm op positie 21.1 (9p21.2). -
Is deze ziekte erfelijk?
Als duidelijk is welke verandering in het erfelijke materiaal de oorzaak is van de ziekte in de familie, is die verandering autosomaal dominant erfelijk.
-
Kinderwens
Gaat het bij jou in de familie om een erfelijke vorm van frontotemporale dementie en willen jullie kinderen? Bespreek dan met je arts welke mogelijkheden je hebt.
Heb jij een kinderwens en een erfelijke vorm van frontotemporale dementie in de familie? Door de vragen in deze keuzehulp te beantwoorden, krijg je je gevoelens en gedachten op een rijtje. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.
-
Meer info voor patiënten
- FTD lotgenoten Website gemaakt door familie en vrienden van FTD patiënten.
- Erfelijke aanleg voor ALS en FTD door een afwijkend C9orf72-genInformatieblad geschreven door erfelijkheidsartsen
- Huisartsenbrochure Frontotemporale dementie (FTD). Verschenen in het kader van het project ‘De patiënt als informatiedrager’ van VSOP, de NHG en de patiëntenorganisaties. Bij deze brochure horen apart te downloaden brief voor de huisarts brief voor de patiënt
- Alzheimer Nederland
- Expertiseteam Frontotemporale dementie
- Frontotemporale dementie: best practice diagnostiek en managementMeningen en adviezen van de Nederlands-Vlaamse FTD-expertgroep. Beschrijft de werkwijze van de experts.
- Association for Frontotemporal Degeneration
- GRN-related frontotemporal dementia (Genetics Home Reference)Informatie in het Engels over veranderingen in het GRN als oorzaak van FTD
-
Meer info voor artsen
- Huisartsenbrochure Frontotemporale dementie (FTD). Verschenen in het kader van het project ‘De patiënt als informatiedrager’ van VSOP, de NHG en de patiëntenorganisaties. Bij deze brochure horen apart te downloaden brief voor de huisarts brief voor de patiënt
- Orphanet
-
Expertisecentra
- Expertisecentra specifiek voor deze aandoening:
-
- Frontotemporale Dementie Expertisecentrum
- Alzheimercentrum Erasmus MC
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 703 7000
- alzheimercentrum@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink