Overslaan en naar de inhoud gaan

ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose)

ALS (amyotrofische lateraal sclerose) is een zenuw- en spieraandoening. De oorzaak is niet altijd bekend. Soms is ALS erfelijk. Dan ontstaat de aandoening door een verandering in het erfelijk materiaal.

Bij amyotrofische lateraal sclerose beschadigen de zenuwen die de spieren aansturen steeds verder. Waarom dit gebeurt, is niet precies bekend. Omdat deze zenuwen beschadigen, kunnen de spieren minder goed hun werk doen.

Er zijn meerdere vormen van amyotrofische lateraal sclerose. Het hangt van de vorm van ALS af wanneer de kenmerken beginnen. Ook hoe snel de achteruitgang gaat, verschilt per persoon.

De eerste kenmerken zijn meestal samentrekkende en gespannen spieren, maar ook soms juist slappe spieren. Daarna worden de spieren geleidelijk slapper. Het kan lastig worden om te praten, kauwen en slikken. Mensen met ALS kunnen na een tijd niet meer lopen. Ook wordt het moeilijk om de handen en armen te gebruiken. Verder werken de spieren die de ademhaling regelen steeds minder goed. Alleen de spieren van het hart blijven werken. Sommige mensen met ALS krijgen frontotemporale dementie.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN