Overslaan en naar de inhoud gaan

Chiari malformatie

Bij Chiari malformatie zijn de kleine hersenen en/of de hersenstam uit de schedel in het bovenste deel van het ruggenmergkanaal gezakt. In het ruggenmergkanaal zit het ruggenmerg.

De kenmerken en klachten van Chiari malformatie kunnen van persoon tot persoon verschillend zijn. Het is ook bij iedereen verschillend hoe ernstig de klachten zijn. Veel mensen hebben geen klachten. 

Meestal is deze aandoening aangeboren. Dan heb je de aandoening vanaf je geboorte. Soms krijgt iemand Chiari malformatie later in het leven.

Een kind met Chiari malformatie kan soms niet goed slikken. Ook kan het kind hoofdpijn hebben. Verder hebben sommige kinderen pijn in hun nek. Sommige kinderen hebben problemen met zien. Ook kunnen kinderen moeite hebben met evenwicht houden. Soms zijn er problemen met ademhalen. Kinderen met Chiari malformatie hebben vaker bronchitis of longontsteking. Soms kunnen ze hun armen minder goed bewegen, of hebben ze minder gevoel in hun armen of benen. Soms heeft iemand stijve benen (spasticiteit). Soms kan iemand plas of poep niet goed ophouden. Sommige mensen met deze aandoening hebben een kromme rug (scoliose). Ook hebben ze vaker syringomyelie; dat is een met holte in het ruggenmerg.  

Er zijn vier typen Chiari malformatie:

 • Type I: hierbij is een deel van de kleine hersenen uit de schedel gezakt.
 • Type II: de kleine hersenen en een deel van de hersenstam zijn uit de schedel gezakt. Bij dit type kan iemand een waterhoofd (hydrocefalus) en spina bifida hebben. Spina bifida is een neurale buisdefect.
 • Type III: hierbij zit in de schedel een gat waardoor de kleine hersenen en delen van het ruggenmerg in een soort zak naar buiten steken (encefalocele).
 • Type IV: Hierbij zijn de kleine hersenen en het achterste deel van de schedel helemaal niet ontwikkeld. Ook kunnen er nog andere afwijkingen aan de hersenen zijn.

Baby’s met type III en IV hebben vaak heel ernstige kenmerken en leven meestal korter.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

 

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Chiari misvorming
   Arnold-Chiari syndrome
   Chiari malformation
   Arnold-Chiari malformation
   CM

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Dokters stellen vast dat iemand Chiari malformatie heeft met onderzoek van de hersenen en het ruggenmerg

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Of Chiari malformatie behandeld kan worden, hangt af van het type. Als iemand er geen last van heeft, is er geen behandeling nodig. De behandeling van Chiari malformatie kan een operatie zijn. Als iemand een waterhoofd en/of spina bifida heeft, zijn daar soms ook operaties voor mogelijk.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 1 op de 1000 personen heeft Chiari malformatie.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   De oorzaak van Chiari malformatie is nog niet precies bekend. Soms lijkt erfelijke aanleg een rol te spelen. Maar ook andere omstandigheden kunnen een rol spelen bij het ontstaan.
    

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Dat is nog niet precies bekend. Soms lijkt erfelijkheid een rol te spelen bij het ontstaan van Chiari malformatie.

  • Kinderwens

   Hebben jullie een kind met Chiari malformatie en en willen jullie een kind? Bespreek dan de keuzes die je hebt met je arts. Hij of zij kan jullie misschien vertellen of er kans is op nog een kind met Chiari malformatie.

   Vrouwen met Chiari malformatie die zwanger willen worden, wordt aangeraden dit met haar arts te bespreken. De arts kan ingaan op de risico’s die er tijdens een zwangerschap kunnen zijn.