Overslaan en naar de inhoud gaan

Albright hereditaire osteodystrofie (AHO)

Albright hereditaire osteodystrofie (AHO) is een erfelijke aandoening van meerdere delen van het lichaam.

Iemand met AHO is meestal kleiner dan gemiddeld en heeft een wat ronder gezicht. Sommigen hebben obesitas. Verder hebben mensen met AHO vaak vlak onder de huid bobbels die uit bot bestaan (subcutane ossificatie). Vaak zijn hun handen en voeten korter en breder. Soms hebben mensen met AHO een achterstand in de ontwikkeling.

De kenmerken van AHO ontstaan doordat het lichaam niet reageert op een bepaald hormoon. Dat hormoon is belangrijk is voor de hoeveelheid calcium (‘kalk’) in het bloed en voor het maken van vitamine D.

Soms reageert iemand met Albright hereditaire osteodystrofie voor een deel wel op dit hormoon. Dan heeft hij of zij minder kenmerken van de ziekte.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Albright’s hereditary osteodystrophy
   AHO
   Pseudohypoparathyroïdie type 1a

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan vaststellen of iemand AHO heeft door de kenmerken die hier boven staan, onderzoek van het bloed en genetisch onderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling van AHO bestaat uit het nemen van extra calcium (‘kalk’) en vitamine D. Het advies is dat mensen met deze aandoening regelmatig worden gecontroleerd door een arts.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 8 van de 1 miljoen baby’s heeft Albright hereditaire osteodystrofie.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   De oorzaak van Albright hereditaire osteodystrofie is een verandering in het GNAS-gen. Dit gen ligt op chromosoom 20, op de lange (q) arm op positie 13.32 (20q13.32). De verandering in het gen zorgt voor kenmerken van de aandoening.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   AHO is autosomaal dominant erfelijk. Soms is iemand de eerste in een familie met de aandoening, dan is de oorzaak een nieuwe mutatie. Daarna kan de aandoening van ouder op kind worden doorgegeven.

  • Kinderwens

   Hebben jullie kans op (nog) een kind met AHO en willen jullie een kind? Bespreek dan de mogelijkheden met je arts.

   Door de vragen in deze keuzehulp te beantwoorden, krijg je je gevoelens en gedachten op een rijtje. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.