Overslaan en naar de inhoud gaan

Cerebrale caverneuze malformaties

Bij cerebrale caverneuze malformaties zijn de kleine bloedvaten niet goed gevormd. Dan ontstaat er een kluwen of een ophoping van kleine bloedvaten. Omdat ze in de hersenen en ruggenmerg zitten, zeggen we ‘cerebrale’.

De kenmerken kunnen op elke leeftijd beginnen. Meestal beginnen ze tussen de leeftijd van 20 tot 40 jaar. Iemand kan ook meerdere cerebrale caverneuze malformaties hebben. Een cerebrale caverneuze malformatie kan enkele millimeters tot enkele centimeters groot zijn.
De malformatie kan langzaam groeien. Zo kan het een deel van de hersenen of het ruggenmerg aan de kant drukken. Dit deel werkt dan niet goed meer.

De wanden van de bloedvaten in een caverneuze malformatie zijn dunner dan normaal. Er komen gemakkelijk  lekkages in of er knappen bloedvaatjes. Dan kan een bloeding ontstaan. Als dat in de hersenen gebeurt, kunnen hersenfuncties uitvallen. Ook kan iemand epilepsie krijgen. Ook minder kunnen horen of zien en hoofdpijn kunnen voorkomen. Als het in het ruggenmerg gebeurt, kan iemand zwakkere spieren krijgen of verlamd raken.

De plek waar de cerebrale caverneuze malformaties zitten en de hoeveelheid, bepalen hoeveel last iemand van de kenmerken heeft. Ongeveer een kwart van de mensen met cerebrale caverneuze malformaties heeft geen klachten.

Caverneuze malformaties komen soms ook op andere plekken in het lichaam voor.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN