Overslaan en naar de inhoud gaan

Cerebrale caverneuze malformaties

Cerebrale caverneuze malformaties zijn ophopingen van kleine bloedvaten. Omdat ze in de hersenen en ruggenmerg zitten, zeggen we ‘cerebrale’.

De wanden van deze bloedvaten zijn dun zodat er gemakkelijk gaten in kunnen ontstaan. Dan kan er bloed uit lekken. Hierdoor kan iemand uitvalsverschijnselen en epilepsie krijgen. Ook hersenbloedingen, minder kunnen horen of zien en hoofdpijn kunnen voorkomen.

De plek waar de cerebrale caverneuze malformaties zitten en de hoeveelheid bepalen de ernst van de kenmerken. Maar ongeveer een kwart van de mensen met cerebrale caverneuze malformaties heeft geen klachten.
Meestal zijn cerebrale caverneuze malformaties niet erfelijk, maar soms wel. Dan is de oorzaak een verandering in het erfelijke materiaal.

Caverneuze malformaties komen soms ook op andere plekken in het lichaam voor.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Cavernomen
   Cerebrale caverneuze malformaties
   Cerebral cavernous malformations
   Central nervous system cavernous hemangioma
   Familial cerebral cavernous malformation
   Intracerebral cavernous hemangioma

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Cerebrale caverneuze malformations kunnen worden vermoed met de bovenstaande kenmerken en een CT-scan. De diagnose kan worden gesteld met een MRI-scan.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling van cerebrale caverneuze malformaties bestaat uit het verminderen van de kenmerken. Soms kunnen ze met een operatie worden weggehaald. Medicijnen helpen soms bij epilepsie. Er zijn niet altijd klachten van cerebrale caverneuze malformaties. Dan houden artsen ze in de gaten om te kijken of ze veranderen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 4 tot 5 op de 1.000 mensen heeft cerebrale caverneuze malformaties.