Overslaan en naar de inhoud gaan

Cerebrale caverneuze malformaties

Bij cerebrale caverneuze malformaties zijn de kleine bloedvaten niet goed gevormd. Dan ontstaat er een kluwen of een ophoping van kleine bloedvaten. Omdat ze in de hersenen en ruggenmerg zitten, zeggen we ‘cerebrale’.

De kenmerken kunnen op elke leeftijd beginnen. Meestal beginnen ze tussen de leeftijd van 20 tot 40 jaar. Iemand kan ook meerdere cerebrale caverneuze malformaties hebben. Een cerebrale caverneuze malformatie kan enkele millimeters tot enkele centimeters groot zijn.
De malformatie kan langzaam groeien. Zo kan het een deel van de hersenen of het ruggenmerg aan de kant drukken. Dit deel werkt dan niet goed meer.

De wanden van de bloedvaten in een caverneuze malformatie zijn dunner dan normaal. Er komen gemakkelijk  lekkages in of er knappen bloedvaatjes. Dan kan een bloeding ontstaan. Als dat in de hersenen gebeurt, kunnen hersenfuncties uitvallen. Ook kan iemand epilepsie krijgen. Ook minder kunnen horen of zien en hoofdpijn kunnen voorkomen. Als het in het ruggenmerg gebeurt, kan iemand zwakkere spieren krijgen of verlamd raken.

De plek waar de cerebrale caverneuze malformaties zitten en de hoeveelheid, bepalen hoeveel last iemand van de kenmerken heeft. Ongeveer een kwart van de mensen met cerebrale caverneuze malformaties heeft geen klachten.

Caverneuze malformaties komen soms ook op andere plekken in het lichaam voor.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Cavernomen
   Erfelijk caverneus angioom van de hersenen
   Cerebral cavernous malformations
   Central nervous system cavernous hemangioma
   Familial cerebral cavernous malformation
   Intracerebral cavernous hemangioma
   Caverneus hemangioom
   Hereditary brain cavernous angioma
   Familial cerebral cavernoma
   FCCM

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen kunnen vermoeden dat iemand cerebrale caverneuze malformations heeft, als zij of hij bovenstaande kenmerken heeft. De diagnose kan worden gesteld met een MRI-scan.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Als er geen klachten zijn is er vaak ook geen behandeling nodig. Artsen houden dan met regelmatige controles in de gaten of de malformaties veranderen.

   Zijn er wel klachten, dan richt de behandeling zich op het verminderen van de kenmerken. Soms kunnen de malformaties met een operatie worden weggehaald. Soms is het mogelijk de malformaties te bestralen. Medicijnen helpen soms bij epilepsie. 

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 4 tot 5 op de 1.000 mensen heeft cerebrale caverneuze malformaties.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Meestal zijn cerebrale caverneuze malformaties niet erfelijk.
   Maar soms is deze aandoening autosomaal dominant erfelijk.

  • Kinderwens

   Meestal zijn cerebrale caverneuze malformaties niet erfelijk.
   Familieleden van iemand met cerebrale caverneuze malformaties hebben dan niet meer kans om het ook te krijgen.

   Komt een erfelijke vorm van cerebrale caverneuze malformaties in je familie voor? Bespreek dan met je arts hoe groot de kans is dat je kinderen het ook krijgen. En welke mogelijkheden je dan hebt.

   Heb je als vrouw cerebrale caverneuze malformaties en wil je zwanger worden? Bespreek dit dan met je arts. De arts kan ingaan op de risico’s die er tijdens een zwangerschap kunnen zijn.