Overslaan en naar de inhoud gaan

CAKUT

CAKUT is de Engelse afkorting voor: Congenital = aangeboren, Anomalies= afwijkingen, Kidney = nieren, Urinary Tract = urinewegen. Dan is er bij de geboorte een afwijking van de nieren en/of urinewegen. De kenmerken verschillen per afwijking en per kind.

Soms heeft het kind geen nieren. Maar het kind kan ook te kleine nieren, of cysten in de nieren hebben. Ook kleppen in de urinewegen en reflux (waarbij urine vanuit de blaas terugstroomt naar de nieren) komen voor. Door de afwijkingen bij CAKUT werken de nieren vaak minder goed, en op den duur helemaal niet meer.

Er kan sprake zijn van veel drinken en vaak plassen, of een groeiachterstand. In sommige gevallen kunnen er tijdens de zwangerschap al verschijnselen zijn. Er kan sprake zijn van te weinig vruchtwater. Dit kan leiden tot de Potter sequentie. Soms leiden de afwijkingen tot overlijden nog voor de geboorte.

Soms is CAKUT onderdeel van een syndroom. Het kan bijvoorbeeld bij het renaal coloboomsyndroom horen. Dan zijn er ook andere verschijnselen, zoals bijvoorbeeld oogafwijkingen.

Bij ongeveer 1 op de 10 kinderen met CAKUT is er sprake van nierafwijkingen bij directe familieleden, maar die hoeven daar niet altijd verschijnselen van te hebben.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

 

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   CAKUT
   Congenitale afwijkingen van de nieren en urinewegen
   Congenital anomalies of the kidney and urinary tract
   Renal or urinary tract malformation

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Bij een deel van de kinderen wordt CAKUT al voor geboorte vastgesteld, bijvoorbeeld met een zwangerschapsecho.
   Soms zijn bovengenoemde verschijnselen na de geboorte een reden om aan CAKUT te denken. De diagnose kan dan vaak met een echo van de buik worden gesteld.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   CAKUT kan niet genezen. De behandeling is afhankelijk van de precieze afwijkingen. Soms is een niertransplantatie een optie.

  • Hoe vaak komt het voor?

   CAKUT komt naar schatting voor bij 1 op de 500 pasgeborenen.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Soms is CAKUT erfelijk. Er zijn verschillende manieren van overerving beschreven bij CAKUT.
   Meestal is iemand met CAKUT de eerste en enige in de familie. Waarschijnlijk spelen dan naast genetische factoren ook omgevingsfactoren een rol. Dit wordt multifacoriële overerving genoemd.