Overslaan en naar de inhoud gaan

Alström syndroom

Mensen met Alström syndroom hebben vaak problemen met hun ogen, oren en hart. De oorzaak is een foutje in een gen. Of iemand klachten heeft en hoe erg de klachten zijn, kan van persoon tot persoon verschillen.

Vaak worden in het eerste jaar na de geboorte de ogen van  kinderen met Alström syndroom slechter. Ze worden meestal extra gevoelig voor licht. Kinderen kunnen ook last krijgen van wiebelogen (nystagmus). Wat oudere kinderen en tieners worden vaak (bijna) blind. Ook gaan ze steeds slechter horen.

Baby’s met Alström syndroom hebben bij de geboorte meestal een normaal gewicht. Maar op jonge leeftijd worden ze vaak te zwaar. Sommige kinderen hebben meer tijd nodig om te leren bewegen en te leren praten. Vaak blijven ze kleiner. Bij jongens begint de puberteit soms later. Meisjes kunnen onregelmatig ongesteld zijn. Sommige kinderen kunnen hun plas niet goed ophouden. Ook hebben ze vaak ontstekingen van de urinewegen.

Mensen met Alström syndroom krijgen vaak diabetes type 2 (suikerziekte). Soms wordt hun huid donkerder en dikker in de huidplooien. Meer dan de helft van de mensen krijgt problemen met hun hart (gedilateerde cardiomyopathie). Ook hun nieren, lever en longen gaan vaak steeds slechter werken. Mensen met Alström syndroom hebben vaker longontsteking.

Alström syndroom is een erfelijke ziekte van de trilharen.

Sommige kenmerken van het Alström syndroom zijn hetzelfde als de kenmerken van Bardet-Biedl syndroom. Maar Bardet-Biedl syndroom is een andere ziekte.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN