Overslaan en naar de inhoud gaan

Marfansyndroom

Het Marfansyndroom is een erfelijke aandoening van het bindweefsel. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal.

Bij Marfan is het bindweefsel minder sterk. Dit kan gevolgen hebben voor het skelet, de ogen, het hart en de bloedvaten, want bindweefsel geeft steun aan allerlei organen in het lichaam.

Iemand met het Marfansyndroom is vaak lang en slank. De vingers, tenen en ledematen kunnen langer zijn. De gewrichten zijn meestal extra beweeglijk.

De borstkas steekt soms naar voren, maar soms is de borstkas juist ingevallen. Verder kan er een zijwaartse verkromming van de rug zijn: scoliose. Soms ontstaat bijziendheid. Ook kunnen de ooglenzen troebel worden: cataract. Soms kan de druk in de oogbol groter zijn.

Verder kan de grote lichaamsslagader (aorta) wijder worden. Ook aangedaan door de ziekte zijn vaak bepaalde kleppen in de grote lichaamsslagader en het hart. Soms kan de grote lichaamsslagader scheuren.

Of, wanneer, en de mate waarin de kenmerken optreden, verschilt per persoon.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
 

ALLES OPENEN