Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Rendu-Osler-Weber

De ziekte van Rendu-Osler-Weber (ROW) is een erfelijke aandoening van de bloedvaten. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal).

Bij Rendu-Osler-Weber is er iets mis met de verbindingen tussen de bloedvaten. Daardoor ontstaan verwijdingen tussen slagaders en aders. Deze verwijdingen zijn meestal klein. Ze heten: “teleangiëctasieën”. Die zitten vooral op het gezicht en de vingers. Maar ook wel op de slijmvliezen van de neus, mond en van het maagdarmkanaal. Je kunt er bloedingen door krijgen. Bij ROW komen vaak bloedneuzen voor. Dat begint meestal op kinderleeftijd.

Soms zijn er grotere verwijdingen van de bloedvaten. Deze kunnen in elk orgaan zitten. Maar vooral in de hersenen, lever en longen. Deze grotere verwijdingen heten: “arterioveneuze malformaties”. Bij arterioveneuze malformaties krijg je minder snel bloedingen dan bij teleangiëctasieën.
 
Er zijn meerdere types van de ziekte van Rendu-Osler-Weber. De belangrijkste types zijn ROW type 1 en ROW type 2. Type 2 is meestal lichter dan type 1. Bij type 1 zijn er vaker problemen met de longen en hersenen, dan bij type 2.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN