Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Norrie

Bij de ziekte van Norrie is het netvlies in de ogen losgelaten. Het gevolg is dat een kind blind is bij de geboorte. Of het kind wordt kort na de geboorte blind. Soms worden de ooglenzen troebel (cataract) en kunnen de oogbollen kleiner worden. Bij sommige kinderen wordt ook het regenboogvlies (iris) van de ogen kleiner.
Veel kinderen met de ziekte van Norrie krijgen ook problemen het horen. Dit komt omdat ze niet goed geluid kunnen waarnemen (perceptieve doofheid). In de loop van de tijd gaan ze steeds minder horen.

Sommige kinderen met ziekte van Norrie doen er langer over om te leren zitten en lopen. En soms blijven ze kleiner. Enkele kinderen hebben een verstandelijke beperking. Soms krijgen ze een psychose. Sommige mensen hebben epilepsie.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Norrie disease
   ND
   Norrie-Warburg disease
   Atrophia bulborum hereditaria
   Anderson-Warburg syndrome
   Episkopi blindness

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen kunnen vermoeden dat een kind de ziekte van Norrie heeft, als het de kenmerken heeft die hier boven staan. Met DNA-onderzoek kan bepaald worden dat het om deze aandoening gaat.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De zieke van Norrie is niet te genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken. De behandeling bestaat uit het opereren van de vertroebeling van de ooglens en/of het opnieuw vastmaken van het netvlies. Soms kan het horen beter worden met gehoorapparaten of cochleaire implantaten.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Over de hele wereld zijn er meer dan 400 mensen met de ziekte van Norrie.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   De oorzaak van de ziekte van Norrie is een verandering in het NDP-gen. Dit gen ligt op het X-chromosoom, op de korte (p)arm op positie 11.3 (Xp11.3). Dit gen speelt misschien een rol bij de ontwikkeling van het netvlies.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   De ziekte van Norrie is X-gebonden recessief erfelijk. Dat betekent dat bijna alleen mannen klachten hebben van de aandoening. Vrouwen zijn meestal drager van de ziekte van Norrie. Dragers hebben meestal geen klachten. Heel soms hebben vrouwen die drager zijn van de ziekte van Norrie wel milde klachten.

  • Kinderwens

   Hebben jij en je partner kans op een kind met de ziekte van Norrie en willen jullie een kind? Dan kun je de mogelijkheden met je arts bespreken.

  • Expertisecentra