Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Creutzfeldt-Jakob

De ziekte van Creutzfeldt-Jakob is een ziekte van de hersenen. Meestal is het niet erfelijk, maar bij ongeveer 5 tot 10 op de 100 mensen met deze ziekte is het wel erfelijk. Dan is de oorzaak een verandering in het DNA.

Mensen met ziekte van Creutzfeldt-Jakob krijgen moeite met praten. Ook kunnen ze steeds moeilijker informatie verwerken en dingen onthouden.
Het gedrag kan veranderen en sommige mensen zijn verward. Verder wordt het steeds moeilijker bewegingen te maken. De spieren kunnen stijf zijn of trillen. Ook kunnen mensen met de ziekte van Creutzfeldt-Jakob problemen krijgen om hun evenwicht te bewaren. En ze krijgen problemen met zien. Mensen kunnen zich niet meer bewust zijn van hun omgeving.

De aandoening begint meestal op middelbare leeftijd. En de klachten worden in de loop van de tijd erger. De meeste mensen overlijden binnen een jaar nadat de diagnose is gesteld.

De oorzaak is het ophopen van een soort eiwitten (prionen) in de hersenen. Die prionen hebben een afwijkende vorm, vaak is niet bekend waar dat door komt. Maar bij de erfelijke vorm is de oorzaak een verandering in het erfelijke materiaal.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Creutzfeldt-Jakob disease, familial
   CJD

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen kunnen vermoeden dat iemand de ziekte van Creutzfeldt-Jakob heeft als diegene de kenmerken heeft zoals die hier boven staan. De diagnose kan worden gesteld met onderzoek van de hersenen. 

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De ziekte van Creutzfeldt-Jakob kan niet genezen. Het doel van de behandeling is om het leven voor de mensen met deze ziekte zo aangenaam mogelijk te maken.  Bijvoorbeeld door medicijnen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   De ziekte van Creutzfeldt-Jakob komt voor bij ongeveer 1 op de 1 miljoen mensen.
   Ongeveer 5 tot 10 van de 100 mensen met deze ziekte heeft de erfelijke vorm.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Meestal is de ziekte van Creutzfeldt-Jakob niet erfelijk.
   Ongeveer 5 tot 10 van de 100 mensen heeft een erfelijk vorm. Deze vorm is autosomaal dominant erfelijk.

  • Kinderwens

   Komt de erfelijke vorm van ziekte van Creutzfeldt-Jakob in je familie voor? Bespreek dan met je arts welke mogelijkheden er zijn.

  • Expertisecentra

   Ziekte van Creutzfeldt-Jakob, erfelijke vorm