Overslaan en naar de inhoud gaan

Syndroom van Alport

Het syndroom van Alport is een erfelijke aandoening van de nieren, oren en ogen. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal). De kenmerken verschillen per persoon.

Collageen is een soort eiwit dat ook in bindweefsel zit. Bindweefsel geeft steun aan allerlei organen. Bij het syndroom van Alport wordt collageen type IV niet goed gevormd.  

Daardoor houden mensen vocht vast, ze krijgen hoge bloeddruk en de nieren gaan slechter werken. Zo ontstaat schade aan de nieren.
Onze nieren scheiden met bepaalde filters afvalstoffen uit het bloed. Daarna plas je de afvalstoffen uit. Deze filters bestaan voor een groot deel uit collageen type IV, wat bij dit syndroom dus niet goed werkt. Daardoor krijgen mensen bij het syndroom van Alport bloed en eiwitten in de urine.

Collageen type IV zit ook in de oren, in het deel dat geluid doorstuurt naar je hersenen. Het gehoor kan daarom achteruit gaan.
Ook in de ogen, bij de vorm van de lens, en de kleur van het netvlies van de ogen zit collageen type IV. Daarom heeft de lens bij het syndroom van Alport vaak een andere vorm. En het netvlies een andere kleur. Deze oogafwijkingen zorgen er bijna nooit voor dat je slechter kunt zien.

De kenmerken van vrouwen met het syndroom van Alport zijn meestal lichter dan die van mannen.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN