Overslaan en naar de inhoud gaan

Septo optische dysplasie

Septo optische dysplasie (SOD) is een aangeboren aandoening. Bij de meeste mensen is er iets aan de hand met de hersenen, hypofyse en/of oogzenuwen. De klachten verschillen van persoon tot persoon.

Bij een kind met met septo optische dysplasie mist er een stukje van de wand tussen de 2 hersenkamers. Soms is die wand er helemaal niet. Ook zijn de zenuwen die de linkerkant en de rechterkant van de hersenen met elkaar verbinden  meestal niet goed aangelegd. Daarom hebben sommige kinderen met SOD een verstandelijke beperking. Of ze kunnen problemen hebben met bewegen.

Bij SOD werkt de hypofyse vaak niet goed. Dan worden er te weinig hormonen gemaakt, vooral groeihormoon. Daardoor  groeit iemand niet goed. Soms werkt de hypofyse helemaal niet. Dan kan iemand ook klachten hebben zoals : te weinig suiker in het bloed en afwijkingen aan de geslachtsdelen.

Verder zijn bij septo optische dysplasie de oogzenuwen vaak niet goed aangelegd. Dan is een kind soms slechtziend aan één of beide ogen. Soms heeft het kind wiebelogen (nystagmus).

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN