Overslaan en naar de inhoud gaan

Poland syndroom

Poland syndroom is een aangeboren aandoening van de borst, onderarmen en vingers.

Niet iedereen met Poland syndroom heeft alle kenmerken. Bij iemand met Poland syndroom ontbreken meestal de borstspieren helemaal aan één kant van het lichaam. Ook sommige spieren van de schouder zijn er vaak niet of maar voor een deel. De borstkas (ribben en borstbeen) is soms niet helemaal ontwikkeld. Ook kan de huid hier dunner zijn. 

De botten in de onderarm kunnen ook niet goed ontwikkeld zijn. Ook kunnen er vingers aan elkaar vast zitten (syndactylie). Of ze zijn korter dan gewoonlijk. Soms ligt het hart rechts in het lichaam in plaats van links en zijn er afwijkingen van de nieren of de longen.

Waarschijnlijk ontstaat Poland syndroom tijdens de zwangerschap, omdat er te weinig bloed naar de borst en de armen van het ongeboren kind stroomt. Artsen denken dat de aandoening heel soms het gevolg is van een verandering in het erfelijke materiaal. Maar wat de oorzaak van Poland anomalie precies is, is nog niet bekend.

Poland syndroom kan als enige aandoening voorkomen. Soms is Poland syndroom onderdeel van een andere aandoening, zoals het Moebius syndroom of het Klippel-Feil syndroom.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN