Overslaan en naar de inhoud gaan

Poland syndroom

Poland anomalie is een aangeboren aandoening van de borst, onderarmen en vingers. Waarschijnlijk ontstaat Poland anomalie in de zwangerschap, omdat er te weinig bloed naar de borst en de armen van het ongeboren kind stroomt. Artsen denken dat de aandoening heel soms het gevolg is van een verandering in het erfelijke materiaal. Maar wat de oorzaak van Poland anomalie precies is, is nog niet bekend.

Iemand met Poland anomalie heeft meestal geen borstspieren aan één kant van het lichaam. Ook bepaalde spieren van de schouder zijn er vaak niet. De borstkas is soms onderontwikkeld, net als de botten in de onderarm. Ook kunnen er vingers met elkaar vergroeid zijn. Dit noemen we syndactylie. Of ze zijn korter dan gewoonlijk. Soms ligt het hart rechts in het lichaam in plaats van links en zijn er afwijkingen van de nieren of de longen.

Poland anomalie kan als enige aandoening voorkomen. Maar soms heeft iemand naast Poland anomalie nog een ziekte, zoals het Moebius syndroom of het Klippel-Feil syndroom.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Poland anomalie
   Poland syndroom
   Poland sequentie
   Poland syndactylie
   Poland anomaly
   Poland syndrome
   Unilateral defect of pectoralis major and syndactyly of the hand

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De diagnose wordt gesteld op grond van bovenstaande kenmerken en röntgenonderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Poland anomalie is niet te genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken. Voor de aandoeningen van de borstkas en de vergroeide vingers zijn meestal operaties mogelijk.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Poland anomalie komt ongeveer bij 1 tot 3 op de 100.000 mensen voor.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Poland syndroom is meestal niet erfelijk. Heel soms lijkt het autosomaal dominant over te erven. 

  • Meer info voor patiënten