Overslaan en naar de inhoud gaan

Moebius syndroom

Iemand met Moebius syndroom heeft altijd dezelfde gezichtsuitdrukking. Dan kun je niet goed zien of iemand bijvoorbeeld blij is en lacht, of verdrietig is en huilt of fronst. We weten niet precies wat de oorzaak is. Misschien is de oorzaak een erfelijke aanleg, samen met andere factoren. Maar we weten niet wat die andere factoren precies zijn. Welke kenmerken iemand heeft en hoeveel last iemand er van heeft, is van persoon tot persoon verschillend.

Bij Moebius syndroom werken de spieren van het gezicht en van de ogen niet goed. Dat komt omdat bepaalde zenuwen zich niet (helemaal) gevormd hebben. Het gaat om de zenuwen die er vanuit de hersenen voor moeten zorgen dat deze spieren kunnen bewegen.

Vaak kunnen mensen met Moebius syndroom hun ogen niet (goed) heen en weer bewegen. Soms gaan hun ogen niet helemaal dicht bij het knipperen of als ze slapen. Sommigen hebben kleine kaken. En soms hebben ze minder tanden in hun gebit. Of passen hun tanden en kiezen minder goed op elkaar. Ook kunnen ze moeite hebben met slikken en met eten. Enkele kinderen en volwassenen horen minder goed.

Sommige kinderen met Moebius syndroom worden geboren met klompvoeten. Of met vingers die (een stukje) aan elkaar vastzitten (syndactylie). Bij sommige mensen groeit bij het ouder worden de rug krom; ze krijgen scoliose.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN