Overslaan en naar de inhoud gaan

Palmoplantaire keratodermie

Palmoplantaire keratodermie is een groep huidziektes. Bij palmoplantaire keratodermie is de huid aan de binnenkant van de handen en van de onderkant van de voeten dikker. De kenmerken verschillen per soort en per persoon.

De oorzaak kan een foutje in een gen zijn. Palmoplantaire keratodermie kan ook een kenmerk zijn van een (erfelijke) ziekte. Maar de oorzaak kan ook niet erfelijk zijn, zoals bepaalde infecties, verdovende middelen en slechte voeding.

Palmoplantaire keratodermie kan op iedere leeftijd beginnen. Bij sommige soorten palmoplantaire keratodermie kan iemand blaren krijgen. Sommige mensen met palmoplantaire keratodermie hebben ook nog andere kenmerken, zoals doofheid en/of problemen met de nagels, haren of tanden.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Palmoplantar keratoderma
   PPK
   Keratosis palmoplantaris

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Dokters kunnen vaststellen dat iemand palmoplantaire keratodermie heeft, als hij of zij de kenmerken heeft zoals die hierboven staan, door onderzoek van de huid te doen en soms door DNA-onderzoek te doen.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Palmoplantaire keratodermie kan niet genezen. Met een behandeling proberen dokters de kenmerken minder te maken,  zoals met speciale crèmes, medicijnen en operaties.

  • Hoe vaak komt het voor?

   We weten niet precies hoeveel mensen plantoplantaire keratodermie hebben.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   De oorzaak van plantoplantaire keratodermie kan een foutje in een gen zijn.
   Maar de oorzaak kan ook niet-erfelijk zijn, zoals bepaalde infecties, verdovende middelen en slechte voeding.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Ja, palmoplantaire keratodermie is soms erfelijk. Deze aandoening kan dan op 2 manieren erfelijk zijn.
   Iemand krijgt de aandoening als hij of zij van beide ouders de fout in het gen erft. Dit heet autosomaal recessieve overerving.
   Of iemand krijgt de aandoening als hij of zij van één van de ouders de fout in het gen gekregen heeft. Dit heet autosomaal dominante overerving.

   Als palmoplantaire keratodermie een kenmerk is van een erfelijke ziekte, hangt het van die ziekte af op welke manier het erfelijk is.

  • Kinderwens

   Heb je kans op een kind met en erfelijke vorm van palmoplantaire keratodermie en wil je een kind? Dan heb je verschillende keuzes. Je kunt erover praten met je dokter. Als het nodig is, dan kan je dokter je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Je kunt het gesprek over de verschillende keuzes voorbereiden.

   Je kunt bij je dokter informeren of embryoselectie (PGT) mogelijk is in jullie geval.

  • Meer info voor artsen
   • Huidziekten.nlkorte informatie over verschillende vormen van deze aandoening
   • OrphanetZoek op palmoplantaire keratodermie. Je krijgt dan een overzicht van de verschillende vormen en van aandoeningen waarvan dit een van de kenmerken is