Overslaan en naar de inhoud gaan

Palmoplantaire keratodermie

Palmoplantaire keratodermie is een groep huidziektes. Bij palmoplantarie keratodermie is de huid van de handpalmen en voetzolen verdikt. Die lijkt op een soort dikke eelt. De oorzaak is meestal een verandering in het erfelijke materiaal. Soms speelt erfelijkheid geen rol bij het ontstaan. 

Palmoplantaire keratodermie kan op iedere leeftijd beginnen met het dikker worden van de huid. De verdikking kan op de hele handpalmen en voetzolen zitten, of op delen waar druk op staat. Soms zitten er puntvormige verdikkingen op de huid. De huid kan een rode of gele kleur hebben, schilferig of hard zijn. En bij sommige soorten palmoplantarie keratodermie kunnen blaren ontstaan. 

De verdikkingen kunnen problemen met lopen geven, omdat de voeten pijn kunnen doen. Door de dikke huid op de voeten is er meer kans op infecties van de huid. Als de verdikkingen op de vingertoppen zitten, kan daar minder gevoel in zitten en kan dat de vaardigheden van de vingers verminderen. 

Sommige mensen met palmoplantarie keratodermie hebben nog andere kenmerken, zoals doofheid en problemen met de nagels, haren of tanden. 

Of en de mate waarin de kenmerken optreden, verschilt van persoon tot persoon. En is ook per soort anders.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Palmoplantar keratoderma
   Palmoplantaire keratodermie
   PPK

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De diagnose wordt gesteld op grond van de bovenstaande kenmerken.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Palmoplantaire keratodermie is niet te genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken zoals met speciale crèmes en soms met een operatie.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Hoe vaak plantoplantaire keratodermie voorkomt, is niet precies bekend.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor deze ziekte (nog) geen expertisecentrum aangewezen.