Overslaan en naar de inhoud gaan

Muenke syndroom

Bij het Muenke syndroom hebben het gezicht en de schedel een andere vorm. Dit komt omdat bepaalde naden in de schedel te vroeg gesloten zijn. Dit heet craniosynostose. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal). De kenmerken verschillen per persoon.

De ogen kunnen wijder uit elkaar staan. Ook hangen de bovenste oogleden vaak. Sommige kinderen met het Muenke syndroom kijken scheel. Soms is er een schisis.
De meeste kinderen horen niet goed. Het kind heeft soms meer tijd nodig om te gaan praten. Ook kan het moeite hebben met leren.

Sommigen hebben brede tenen en/of duimen, of gekromde vingers en/of tenen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

 

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Muenke syndrome
   FGFR3-associated coronal synostosis
   Muenke nonsyndromic coronal craniosynostosis

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Met de kenmerken die hierboven staan, en onderzoek van de schedel, kan het Muenke syndroom vermoed worden. Artsen kunnen de diagnose stellen met DNA-onderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Het Muenke syndroom kan niet genezen. Een team van artsen behandelt een kind met dit syndroom. Er kunnen operaties aan de schedel worden gedaan. Voor scheelkijken is ook een operatie mogelijk. Voor gehoorverlies zijn er gehoorapparaten. Logopedie kan helpen bij het leren praten.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 1 op de 30.000 kinderen wordt met het Muenke syndroom geboren.

  • Expertisecentra
   • Expertisecentra voor deze aandoening:
   • De expertisecentra hieronder richten zich op de groep van aandoeningen waar de aandoening onder valt, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen: