Overslaan en naar de inhoud gaan

Mucopolysaccharidose IV (MPS IV)

Mucopolysaccharidose IV (MPS IV) is een erfelijke stofwisselingsziekte. Het is een van de lysosomale stapelingsziekten. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal).

Er zijn twee typen MPS IV, type A en type B. Beide typen hebben dezelfde kenmerken. Zoals afwijkingen aan botten en gewrichten. Hierdoor kan onder andere de ruggengraat beschadigen. Zo kan iemand verlamd raken of overlijden. Ook groeit iemand langzamer en blijft klein. Mensen met MPS IV zijn vaak tussen de 1 en 1,5 meter.

Verder kan iemand problemen met horen en zien krijgen. Ook kunnen er slaap apneu en ontstekingen aan de luchtwegen ontstaan. Mensen met MPS IV hebben een normale intelligentie.

De kenmerken van MPS IV zijn meestal te zien vanaf het tweede levensjaar. De kenmerken verschillen per persoon.

Lysosomen zitten in onze cel. Ze breken stoffen af om weer te gebruiken of af te voeren. Hier helpen enzymen (eiwitten) bij. Als deze enzymen niet of niet goed werken, kunnen (afval)stoffen zich opstapelen in het lysosoom. Door deze opstapeling kunnen andere delen van de cel verdrukt worden. Dit geeft schade aan weefsels en organen.

Bij MPS IV werkt een van de volgende enzymen niet goed: N-acetylgalactosamine-6-sulfate sulfatase (bij type A) of beta-D-galactosidase (bij type B). Hierdoor stapelen bepaalde suikers op, dat zijn glucosaminoglycanen.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

 

ALLES OPENEN