Overslaan en naar de inhoud gaan

MODY 3

MODY 3 (HNF1A MODY) is een erfelijke vorm van suikerziekte. MODY 3 valt onder MODY. MODY staat voor het Engelse Maturity-Onset Diabetes of the Young. 

MODY 3 begint meestal voor dat iemand 25 jaar is met hoge bloedglucosewaarden. Dat betekent dat er te veel suiker in het bloed zit. Vaak moet iemand veel plassen en heeft meer dorst. Verder is er meer kans op hart- en vaatziekten. Als de bloedglucosewaarden goed onder controle zijn, dan kan dat schade aan de kleine bloedvaten in de ogen en de nieren voorkomen.

De oorzaak van MODY 3 is een afwijking in het erfelijke materiaal. Daarom geeft de alvleesklier te weinig insuline af. Dan blijven de bloedglucosewaarden te hoog. Insuline zorgt er voor dat onze cellen glucose (suiker) opnemen. Daardoor daalt de hoeveelheid glucose in het bloed en wordt glucose als belangrijke brandstof in de lichaamscellen opgenomen.

Redenen om aan MODY te denken:

 • Als je diabetes mellitus hebt met een BMI lager dan 25 EN
 • Als er als er meerdere personen in je familie diabetes mellitus hebben en de diabetes mellitus binnen je familie in meerdere generaties voor komt EN
 • Als er minimaal 1 familielid is waarbij de diagnose diabetes mellitus op jongere leeftijd is vastgesteld (meestal voor het 25e jaar) EN
 • Als er geen auto-antistoffen die passen bij diabetes type 1 zijn (dit zijn stoffen die het lichaam tegen de alvleesklier maakt).


Daarnaast zijn er andere kenmerken die kunnen voorkomen bij MODY:

 • Als iemand zeer goed op sulfonylureumderivaten (medicijnen die ervoor zorgen dat de alvleesklier meer insuline afgeeft) reageert en redelijk snel een hypoglycemie (een lage bloedsuiker) heeft.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Maturity-Onset Diabetes of the Young type 3
   HNF1A MODY

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Als iemand de kenmerken heeft die hier boven staan, dan kunnen artsen denken dat hij of zij misschien MODY 3 heeft. Artsen kunnen vaststellen dat iemand MODY 3 heeft met genetisch onderzoek.

   Kom je uit een familie met MODY 3 en heb je nog geen diabetes? Dan kun je overwegen om DNA onderzoek te laten doen of je eventueel regelmatig te laten testen op mogelijk verhoogde bloedglucosewaarden. 

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Als gezond eten en veel beweging niet helpen, is het voor veel mensen met MODY 3 voldoende om sulfonylureumderivaten te slikken. Deze tabletten stimuleren de alvleesklier om meer insuline af te geven. Op een later moment kan insuline nodig zijn.
   Als er sprake is van een hoog cholesterol, dan kan de arts medicijnen geven om dit cholesterol te verlagen om zo de kans op hart- en vaatziekten te verminderen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ze denken dat zo’n 20.000 mensen in Nederland MODY hebben. 

  • Kinderwens

   Bij een zwangerschap kan MODY problemen geven, ook al heeft een vrouw zelf (nog) geen klachten. De baby kan bijvoorbeeld te zwaar worden. Extra controles en behandeling kunnen nodig zijn tijdens de zwangerschap.

   Al bij een zwangerschapswens is het daarom goed om te weten of een vrouw of haar partner (een aanleg voor) MODY heeft en dit te bespreken met een gynaecoloog of internist. Of iemand (aanleg voor) MODY heeft, kan bepaald worden met genetisch onderzoek.