MIDD-type diabetes
Iemand met MIDD heeft een erfelijke vorm van diabetes (suikerziekte). Bij MIDD gaat iemand ook slechter horen. MIDD is de Engelse afkorting van Maternally Inherited Diabetes and Deafness. De oorzaak is een foutje in het DNA van de mitochondriën. Mitochondriën zijn de energiefabriekjes van de cel. Welke klachten iemand heeft, hoeveel klachten dat zijn en wanneer ze beginnen, kan van persoon tot persoon verschillen. Dat komt omdat er bij mensen met MIDD verschillen zijn in hoeveel mitochondriën het foutje hebben.
Als iemand gegeten heeft, wordt de hoeveelheid suiker in het bloed groter. Dan moet de alvleesklier de stof insuline afgeven. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) uit het bloed de lichaamscellen in kan om gebruikt te worden. Glucose is de brandstof voor ons lichaam.
Bij iemand met MIDD geeft de alvleesklier niet genoeg insuline af. Dan kan de hoeveelheid glucose in het bloed te hoog worden. En krijgt iemand suikerziekte.
Bij MIDD zijn mensen gemiddeld 30 jaar als ze last krijgen van diabetes. En gemiddeld 40 jaar als ze last krijgen van slechter horen.
Mensen met MIDD kunnen ook nog andere kenmerken hebben. Sommigen hebben een kortere lengte. Andere kenmerken die iemand kan hebben zijn last van harde poep, minder kracht in de spieren of last van spierkramp. Sommige mensen hebben afwijkingen aan het netvlies, maar vaak gaat iemand daardoor niet minder goed zien. Soms zijn er problemen met het hart of met de nieren.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Ballinger-Wallace syndrome
Maternally inherited Diabetes and Deafness
Mitochondrial inherited diabetes and deafness
NIDDM with deafness -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Dokters kunnen denken dat het om MIDD gaat als iemand de kenmerken heeft zoals die hierboven staan. Door DNA-onderzoek te doen, weten dokters zeker dat het om MIDD gaat.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
MIDD gaat niet over. Meestal krijgt iemand met MIDD insuline. Soms zijn er medicijnen mogelijk. Tegen slechter horen kan soms een gehoorapparaat of cochlear implantaat helpen. Dokters controleren regelmatig de ogen, de nieren en het hart.
-
Hoe vaak komt het voor?
Van alle mensen met diabetes heeft ongeveer 1% MIDD. Dat is 1 op de 100 mensen met diabetes. Er wordt geschat dat er in Nederland ongeveer 15.000 mensen zijn die aanleg hebben om MIDD te krijgen.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
-
Is deze ziekte erfelijk?
Ja, MIDD is erfelijk. De manier waarop het erfelijk is, heet mitochondriëel erfelijk.
-
Kinderwens
Heb je kans op (nog) een kind met MIDD en wil je een kind? Dan heb je verschillende keuzes. Je kunt erover praten met je dokter. Als het nodig is kan hij of zij je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.
Je kunt bij je arts informeren of embryoselectie (PGD) mogelijk is voor MIDD.
Heb je als vrouw MIDD en wil je zwanger worden? Praat er dan over met je dokter. De dokter kan je vertellen of er de risico’s zijn tijdens de zwangerschap en wat je er aan kunt doen.
-
Meer info voor patiënten
- Diabetesvereniging NederlandInformatie en lotgenotencontact. Ook voor mensen met MIDD
- DiabetesTrefpunt NederlandCommunity voor mensen met diabetes
- Wat is MIDD?Informatie van het RadboudUMC, ook over de behandeling
- m.3243A>G mutatie in het mitochondrieel DNAMensen die alleen slechthorend zijn en suikerziekte hebben, hebben MIDD. Informatieblad geschreven door erfelijkheidsartsen
- 'Ik probeer mijn grenzen te verleggen'Cees en Saskia vertellen over hun leven met MIDD
- 'Diabetes én gehoorproblemen? Misschien heb je MIDD'Artikel in het tijdschrift Diabc (dec 2018)
- MedlinePlus GeneticsInformatie in het het Engels
- Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD)Informatie in het Engels, met een overzicht van hoe vaak bepaalde kenmerken voorkomen
-
Meer info voor artsen
- Orphanet
- m.3243A>G mutatie in het mitochondrieel DNAMensen die alleen slechthorend zijn en suikerziekte hebben, hebben MIDD. Informatieblad geschreven door erfelijkheidsartsen
- INVEST Website van de Internisten voor Volwassenen met een Erfelijke Stofwisselingziekte (INVEST) met achtergrondinformatie, expertisecentra en noodprotocollen
- DiabetesGenes
- OMIM
-
Expertisecentra
- We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.
-
- Radboudumc Expertisecentrum voor Erfelijke slechthorendheid
- Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde
- Geert Grooteplein-Zuid 10
- 6525 GA NIJMEGEN
- +31 (0)24 361 3506
- Orpha.net Expertlink
-
- LUMC Expertisecentrum voor Zeldzame Oorziekten
- LUMC - Leids Universitair Medisch Centrum
- Albinusdreef 2
- 2333 ZA LEIDEN
- +31 (0)71 526 9111
- Orpha.net Expertlink
-
- LUMC Expertisecentrum voor Zeldzame Endocriene en Bot Stoornissen
- LUMC - Leids Universitair Medisch Centrum
- Albinusdreef 2
- 2333 ZA LEIDEN
- +31 (0)71 526 9111
- Orpha.net Expertlink
-
- Radboudumc Expertisecentrum voor Erfelijke Metabole Ziekten
- Afdeling Interne Geneeskunde
- Geert Grooteplein-Zuid 10
- 6525 GA NIJMEGEN
- +31 (0)24 361 6504
- orphanet.aig@radboudumc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten
- Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 704 4840
- metaboolcentrum@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Amsterdam UMC Expertisecentrum voor Erfelijke Metabole Ziekten
- Amsterdam UMC
- Meibergdreef 9
- 1105 AZ AMSTERDAM
- +31 (0)20 566 9111
- ecza@amsterdamumc.nl
- Orpha.net Expertlink