Overslaan en naar de inhoud gaan

MIDD-type diabetes

MIDD staat voor Maternally Inherited Diabetes and Deafness. Het is een erfelijke vorm van suikerziekte. Bij MIDD krijgt iemand naast suikerziekte ook gehoorverlies.

De oorzaak is een verandering in het DNA van de mitochondriën. Mitochondriën zijn de energiefabriekjes van de cel. In elke cel zitten meerdere mitochondriën.

Als de hoeveelheid suiker in ons bloed stijgt (zoals bij het eten) moet de alvleesklier insuline afgeven. Maar bij MIDD gebeurt dat niet genoeg. Insuline is een hormoon. Het zorgt ervoor dat glucose (suiker) in de lichaamscellen wordt opgenomen. Glucose is brandstof voor ons lichaam.

Iemand met MIDD gaat meestal slechter horen. Vaak is dit het eerste wat iemand merkt van MIDD. Dat begint op jong-volwassen leeftijd. Vooral het horen van hoge tonen wordt dan moeilijker.

Per persoon zijn er verschillen in vorm en ernst van de MIDD. Dit komt omdat het aantal mitochondriën met de erfelijke verandering verschilt.

Bij MIDD kan iemand ook andere problemen hebben, zoals zwakke spieren of spierkramp, afwijkingen aan het netvlies van de ogen (vaak zonder klachten) en nierproblemen.

ALLES OPENEN