Overslaan en naar de inhoud gaan

Landau-Kleffner syndroom

Het Landau-Kleffner syndroom is een vorm van epilepsie. Door de epilepsie kan een kind problemen krijgen met taal. Soms is de oorzaak duidelijk. Dan gaat het om een afwijking in de genen.

De klachten beginnen meestal als een kind tussen de 1 en 8 jaar oud is. Niet iedereen heeft alle kenmerken van de ziekte. Ook de ernst van de klachten kan van persoon tot persoon verschillend zijn.

Kinderen met dit syndroom hebben ’s nachts lange tijd aanvallen van epilepsie. Door die epilepsie kan een kind moeite krijgen met het begrijpen van taal. Ook kan het kind problemen krijgen met het maken van zinnen. Soms lukt praten helemaal niet meer.
Een kind met Landau-Kleffner syndroom heeft geen problemen met horen. Kinderen met Landau-Kleffner syndroom kunnen het lastig vinden om zich te concentreren. Ze kunnen ook heel druk zijn.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Syndroom van Landau-Kleffner
   LKS
   Acquired epileptic aphasia
   Acquired aphasia with convulsive disorder

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Dokters kunnen denken dat een kind deze ziekte heeft als hij of zij de klachten heeft die hierboven staan. Dokters kunnen met een hersenfilmpje (EEG) vaststellen of het om Landau-Kleffner syndroom gaat. Dit doen ze als het kind slaapt.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Dokters proberen de klachten van Landau-Kleffner syndroom te verminderen met een behandeling met medicijnen tegen de epilepsie of met andere medicijnen. Wanneer het lukt om de epilepsie te verminderen, kunnen de problemen met de taal soms ook weer minder worden.
   Soms verdwijnen de aanvallen van epilepsie tijdens de puberteit.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 1 op 10.000 kinderen heeft Landau-Kleffner syndroom. Het komt bij jongens vaker voor dan bij meisjes.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   De oorzaak van Landau-Kleffner syndroom is soms een afwijking in het GRIN2agen. Dit gen ligt op chromosoom 6, op de korte (p) arm van op positie 13.2 (6p13.2). Ze denken dat de afwijking in dit gen zorgt voor de klachten van Landau-Kleffner syndroom bij sommige mensen.

   Maar vaak is de oorzaak  van Landau-Kleffner syndroom niet bekend. 

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Iemand kan Landau-Kleffner syndroom erven als een van de ouders de afwijking in de genen heeft. Dit heet autosomaal dominante overerving.

   Soms ontstaat de ziekte door een foutje in een gen. Maar deze heeft iemand niet van de ouders geërfd. Het foutje is bij het kind zelf ontstaan (nieuwe mutatie). Iemand kan het foutje in het gen wel weer aan de kinderen doorgeven. Dus dan is deze ziekte erfelijk.

  • Kinderwens

   Is de oorzaak van Landau-Kleffner syndroom in je familie bekend? Hebben jullie kans op (nog) een kind met Landau-Kleffner syndroom en willen jullie een kind?
   Dan heb je verschillende keuzes. Praat er over met je dokter. Als het nodig is kan hij of zij je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.
   Je kunt bij je arts informeren  of embryoselectie (PGT) voor deze ziekte mogelijk is.