Overslaan en naar de inhoud gaan

Lactose-intolerantie

Bij lactose-intolerantie kan iemand niet (goed) lactose verteren. Lactose (melksuiker) is een stof die in melk en in producten gemaakt met melk zit. De kenmerken van lactose-intolerantie verschillen per persoon.

Lactose wordt in het lichaam door een enzym (lactase) veranderd in een stof die het lichaam kan gebruiken. Het enzym lactase wordt gemaakt in de wanden van de darmen. Na het 3e levensjaar maken de darmen minder lactase. Daarom kunnen de darmen daarna minder lactose opnemen. Meestal heeft iemand daarvan geen klachten. Dan heet het lactose malabsorptie.

Maar sommige mensen krijgen wel klachten, dan wordt het lactose-intolerantie genoemd. Iemand heeft dan klachten zoals buikpijn en misselijk zijn. Ook winden laten, dunne ontlasting en kramp komen voor.

Bij aangeboren lactase deficiëntie wordt er vanaf geboorte door de darmen (bijna) geen lactasegemaakt. Dit is een zeldzame, erfelijke aandoening. Baby’s met aangeboren lactase deficiëntie kunnen niet tegen (moeder)melk en kunnen ernstige diarree krijgen en uitgedroogd raken.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Lactase deficiëntie
   Lactose malabsorptie
   Lactose intolerance
   Alactasia
   Hypolactasia
   Milk sugar intolerance
   Aangeboren lactase deficiëntie

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan denken aan lactose-intolerantie als iemand klachten heeft zoals die hier boven staan. Artsen kunnen de diagnose stellen met onderzoek van de adem of van het bloed.
   Ook kan worden uitgeprobeerd of de klachten minder worden als iemand niets met lactose erin eet en drinkt. En of de klachten terugkomen als er weer lactose in het eten zit.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Lactose-intolerantie kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de hoeveelheid lactose die iemand met eten en drinken binnenkrijgt. Een diëtist kan bepalen hoeveel lactose iemand kan verdragen en de voeding hier op aanpassen. Hierdoor worden de klachten vaak minder. Er bestaat ook tabletten met het enzym lactase.

   Baby’s met aangeboren lactase deficiëntie krijgen aangepaste flesvoeding.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Lactose-intolerantie komt op volwassen leeftijd veel voor. Over de hele wereld heeft 65% van de volwassenen lactose-intolerantie. Maar er zijn grote verschillen. In Noord Europa heeft 5% van de volwassenen lactose intolerantie, in het oosten van Azië heeft 90% van de mensen het.

   Van aangeboren lactose-intolerantie weten we niet hoe vaak dit precies voorkomt. In Finland komt het bij 1 op de 60.000 baby's voor.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Lactose-intolerantie kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. Soms speelt erfelijkheid een rol. Maar ook andere factoren kunnen de oorzaak zijn van lactose-intolerantie.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Bij lactose intolerantie onder volwassenen kan erfelijkheid een rol spelen. Maar het kan ook andere oorzaken hebben, zoals een beschadigde darmwand. Die beschadiging kan ontstaan door bijvoorbeeld een infectie van de darm, coeliakie of de ziekte van Crohn.

   Aangeboren lactase deficiëntie is  autosomaal recessief erfelijk.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor de congenitale lactose-intolerantie nog geen expertisecentra aangewezen.