Overslaan en naar de inhoud gaan

Hereditaire motorische en sensorische neuropathie (HMSN)

Hereditaire motorische en sensorische neuropathie (HMSN) is een groep van erfelijke spierziekten. Bij iemand met HMSN werken de zenuwen minder goed.  De zenuwen geven signalen door voor het bewegen en het gevoel. De oorzaak is een fout in een gen. De kenmerken verschillen van persoon tot persoon, en per type HMSN.

Mensen met HMSN krijgen steeds minder kracht in de spieren van de voeten en enkels. Meestal begint het vanaf de tienerleeftijd of de jong-volwassen leeftijd. Dan wordt lopen steeds moeilijker. De vorm van de voeten en tenen kan veranderen. Mensen kunnen last krijgen van holvoeten en hamertenen. Ook kunnen ze hun enkels eerder verzwikken, en sneller struikelen. Ook kan iemand heupdysplasie hebben. Later kunnen ook de spieren van de onderbenen en handen minder sterk worden. En het gevoel in hun voeten wordt minder. Hierdoor voelt iemand minder goed pijn.

Als de spieren in de handen zwakker worden kan het lastiger worden om allerlei dagelijkse dingen te doen. Zoals bijvoorbeeld schrijven. Soms krijgen mensen ook problemen met horen en zien.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN